Hlavní obsah

Extremisté, nebo vyřizování účtů? Experti mírní obavy kvůli explozím na Teplicku

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě exploze, kterými kdosi ve čtvrtek brzy ráno úmyslně zničil sloup elektrického vedení na Teplicku, nejspíš nemají na svědomí žádní extremisté či potenciální teroristé. Redakcí oslovení odborníci míní, že by si radikálové v případě zkoušky výbuchu nanečisto vybrali místo, na které nikdo nepřijde, a nezůstanou po nich stopy. A naopak, pokud by chtěli útočit naostro, tak by si prý našli mnohem významnější místo.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K instalaci nástražného výbušného systému, který podle důvěryhodného zdroje Práva neznámý pachatel ve čtvrtek k odpálení sloupu skutečně použil, by se navíc podle expertů extremisté veřejně přihlásili, pokud by za akcí nějací stáli.

„Mě jako první trklo, jestli to není spíš konkurenční boj ve fotovoltaice,“ připomněl odborník na extremismus Miroslav Mareš, že zmíněný sloup elektrického vedení stál poblíž solární elektrárny.

Na dotaz, zda si tam mohli extremisté třeba testovat sílu jimi vyrobené bomby, uvedl, že dosavadní informace o tom příliš nesvědčí.

„Nemohu to sice v tuto chvíli vyloučit, ale prostě si nemyslím, že je to pravděpodobné. Pokud by si to chtěli vyzkoušet, tak to budou dělat na místě, které není tak nápadné. A pokud by šlo o akci naostro, tak by to naopak muselo být nějaké významnější místo a snažili by se odpojit proud tam, kde se něco děje,“ míní Mareš. Kdyby prý přece jen šlo o radikály, museli by být podle něj hodně naivní.

Darkeři byli často úspěšní

Připomněl však, že v minulosti extremisté podobně na elektrická vedení útočili, když zkratovali několik sloupů elektrického vedení, navíc na zásadních místech.

Šlo o tzv. darkery (dark znamená anglicky tma, pozn. red.), kteří se chystali zaútočit na strategická místa během pražského summitu NATO v roce 2002, například na Kongresové centrum, kde se měla konat hlavní akce, ale i na jiná místa v metropoli. Policie je však včas odhalila a pochytala.

Nicméně ještě před tím se darkerům především na severu Moravy a Slezska podařilo odpojit od proudu desítky míst, mezi nimi dokonce také ostravskou nemocnici, kasárna či televizní vysílač a další objekty. Navíc prý málem vypnuli větrání v jednom z tamních černouhelných dolů, což by mohlo mít fatální následky pro fárající horníky.

„Nicméně si nemyslím, že to Teplicko by bylo v podobném duchu. Na severu Čech je sice silná ultralevicová scéna, ale v té akci nevidím smysl, když k ní nevydali žádné prohlášení,“ podotkl Mareš.

Nyní je potřeba zjistit, jak to bylo zhotoveno, z čeho a jak profesionálně
policista

Podobný názor na věc má také nejmenovaný policejní expert na extremismus i terorismus. Upozornil, že když někde útočili nebo hrozili svou akcí radikálové, vždy se k tomu přihlásili, což se u čtvrtečních výbuchů zatím nestalo.

„Takže bych z toho zatím nedělal žádnou vědu, co se týká extremistů. Nemyslím si, že by v tom měli prsty,“ řekl policista. Také on se spíše kloní k verzi, že mohlo jít o konkurenční boj mezi firmami provozujícími výnosné fotovoltaické elektrárny a třeba o zastrašení konkurence.

Policista: Byli by hloupí

„Pokud by to takto chtěli extremisté či teroristé zkoušet, tak by to přece dělali hloupě, protože by na sebe upozornili. Kdybych se chystal na něco pořádného, tak bych na sebe nepoutal pozornost. Vyzkoušel bych to někde na stromě v lese či na nějaké samotě, kde nezanechám stopy, a navíc tam nenechám takový binec jako na tom Teplicku,“ míní policejní odborník.

Poznamenal, že exploze nemusela vůbec způsobit nějaká expertem na výbušniny zhotovená bomba, ale třeba jen připojená baterie.

„Zatím se přesně neví, o jakou látku šlo, to teď zkoumají. Nyní je potřeba zjistit, jak to bylo zhotoveno, z čeho a jak profesionálně či nikoli,“ podotkl policista.

Případ si už převzali krajští kriminalisté.

Útoky na vlak utajené

Odmítl také srovnání tohoto případu s jinou aktuální kauzou několika levicových radikálů, kteří podle obžaloby chystali útok na vojenský vlak či na soupravu převážející vozy z továrny Hyundai. [celá zpráva]

Chtěli k tomu podle serveru Lidovky.cz údajně použít zápalné láhve a způsobit exploze v tunelu u pražského Branického mostu na frekventovaném drážním úseku Praha–Beroun–Plzeň.

Levičáci dělají všechno pro to, aby byli vidět, aby se o nich psalo
policista

„Tento případ se vůbec nedá směšovat s těmi útoky na vlaky. Tam šlo o levicové extremisty, kteří o tom mezi sebou, ale třeba i na Facebooku mluvili, bylo to úplně jiné, dlouho připravované. Levičáci dělají všechno pro to, aby byli vidět, aby se o nich psalo a bylo to pro ně zajímavé. Nedělali by to na takovém nevýznamném místě, když tak už třeba v Praze,“ má jasno policejní expert.

Obvinění v kauze chystaného útoku na vlak navíc skutečně podle žalobce svou akci několik měsíců v tichosti připravovali. Výbuchy opakovaně trénovali ukryti v lomu Mramorka u obce Chýnice, aby je nikdo nenačapal. Nejdříve šlo o zápalné láhve, později dokonce o demižóny.

Policejní infiltrace

Měli však smůlu v tom, že se do této skupiny pracující pod záštitou levicové Sítě revolučních buněk infiltrovali dva policisté, takže k dokonání plánů nikdy nedošlo. Trojici anarchistů nicméně nyní hrozí u soudu za terorismus až dvacetileté anebo i výjimečné tresty.

Kriminalisté navíc podle serveru objevili poblíž pražského squattu Cibulka zakopané zápalné láhve pro případ, kdyby se tyto podezřelé radikály snažila policie odtamtud dostat. Žalobce míní, že extremisté chtěli láhve použít přímo proti zasahujícím policistům či proti jejich autům.

Reklama

Výběr článků

Načítám