Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat levicové extremisty kvůli přípravě teroristického útoku na vlak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie navrhla obžalovat tři lidi z přípravy teroristického útoku na vlak, hrozí jim až doživotní vězení. Případ souvisí s loňskou razií proti levicovým extremistům. Další dva lidé pak mají jít k soudu kvůli tomu, že trestný čin nepřekazili. Informovala o tom ve středu mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

BEZ KOMENTÁŘE: Zátah proti extremistům v Brně. Záběry z dubna 2015Video: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Žalobce klade obviněným za vinu, že přechovávali hromadně účinné zbraně, které byly nalezeny při domovní prohlídce v bytě.

Média již dříve uvedla, že obvinění jsou levicoví extremisté, kteří se hlásí k Síti revolučních buněk. Minimálně od předloňského září prý plánovali útok zápalnými láhvemi na nákladní vlak s vojenským materiálem na hlavním tranzitním železničním uzlu z Prahy do Plzně v úseku Radotín - Beroun.

Na jednom z brněnských sídlišť policisté loni na jaře nalezli trubku naplněnou výbušninou, kterou chtěla skupina podle policistů použít ke spáchání útoku.

Policie kromě Brna zasahovala i v Komunitním centru Ateneo v Mostě, kde se pořádají diskusní večery a projekce.

Policejní provokace?

Ve vazbě je dodnes jeden z hlavních obviněných. "Klient považuje celý případ za výsledek policejní provokace a žádný teroristický útok provést nechtěl," napsal před časem ČTK jeho advokát Ondrej Štefánik.

Advokát svého klienta za teroristu nepovažuje. "Působí na mě jako mladý a přemýšlivý člověk, rozhodně ne jako osoba, která by chtěla někomu ublížit," uvedl Štefánik.

Za propuštění vazebně stíhaného muže několikrát protestovalo anarchistické hnutí v okolí pankrácké věznice. Radikální část anarchistického spektra jako nesouhlas s uvězněním také několikrát zapálila policejní auta. Na konci loňského roku se naopak dostal z vazby další z hlavních obžalovaných.

Důvodem tehdy byla chyba justice. Státní zástupce nepodal včas návrh na ponechání obviněného ve vazbě, kde byl kvůli obavám, že by uprchl, aby se vyhnul trestnímu stíhání. I on policejní stíhání odmítl. Po propuštění z vazby řekl Deníku Referendum, že útok na vlak byl nápadem policejních agentů, kteří se do skupiny anarchistů infiltrovali. Poslední z hlavních obviněných je pak žena, kterou policie od začátku vyšetřuje na svobodě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám