Hlavní obsah

Soud osvobodil expolicistu obžalovaného za usmýkání muže za autem

– Plzeň
Právo, Jiří Šolc

Krajský soud v Plzni ve středu zprostil obžaloby z brutální vraždy bývalého policistu Martina Novotného (41) a jeho známého, vyhazovače z diskoték Aleše Šeptáka (47). Podle soudu byla zásadním důkazem obžaloby výpověď utajeného svědka, ta ale byla nedostatečná. Obecně navíc taková výpověď nesmí být výhradním podkladem pro rozhodnutí o vině.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Soud Martina Novotného (vpravo) a Aleše Šeptáka zprostil obžaloby z vraždy

Článek

Podle předsedy soudního senátu Tomáše Boučka byla výpověď utajeného svědka vystupujícího pod jménem Nový nedostatečná a nedůvěryhodná.

„Tuzemská judikatura jednoznačně dovozuje, že výpověď utajeného svědka nemůže být jediným nebo rozhodujícím důkazem o vině obžalovaných, což je právě tento případ,” odůvodnil soudce s tím, že výpověď byla navíc neurčitá a rozporuplná.

Státní zástupce Roman Šustáček navrhoval pro oba obžalované třináctileté tresty vězení. Středeční rozhodnutí není pravomocné, žalobce se na místě odvolal, případ tak míří k Vrchnímu soudu v Praze.

Za usmýkání muže za autem chce žalobce pro expolicistu 13 let

Krimi

Obžalovaní podle státního zastupitelství v listopadu 2008 odvezli na odlehlé místo u Aše na Chebsku 26letého muže a zbili ho. Když se nemohl kvůli zlomené stehenní kosti a značné opilosti bránit ani utéct, přivázali ho za opasek na lano a více než dva kilometry ho smýkali za osobním autem, které řídil Šepták, tvrdí obžaloba. Nakonec podle něj nechali muže ležet u silnice u bývalé textilky. Muž na místě zemřel.

BEZ KOMENTÁŘE: Martin Novotný obžalovaný z vraždy (18. srpna 2020)Video: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaní vinu od začátku odmítají. Před soudem poprvé stanuli až loni v červnu, více než deset let od vraždy. Zadržela je 1. června 2018 zásahová jednotka. Případem se zabývala Generální inspekce bezpečnostních sborů, protože Novotný byl v době vraždy příslušníkem policie.

Brutální vražda, znásilnění vlastní matky či kuplířství? Bývalý policista obžalobu odmítl

Krimi

Policie ho vyšetřovala v souvislosti s případem už krátce po vraždě. Pro jeho obvinění ale chyběly důkazy a policie pak věc odložila. Nové zásadní důkazy se objevily před zhruba dvěma lety, kdy se přihlásil svědek. Ten tvrdil, že v kritickou noc viděl auto s Novotným, Šeptákem a ještě jedním dalším neznámým člověkem, jak po komunikaci u přehrady vláčí za vozem tělo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám