Hlavní obsah

Exekutor z Ostravy, který měl sám dluhy, stanul před soudem kvůli zpronevěře 14 miliónů

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Absolutní nepořádek a chaos. Takovými slovy označují kolegové bývalého ostravského exekutora Iva Nedbálka aktuální situaci na jeho úřadě. Exekutorská komora ČR se snaží už dva roky najít jeho nástupce, ovšem o převzetí a vyřízení agendy, která je ve velmi špatném stavu, žádný jiný exekutor nemá zájem. V pondělí přitom Ivo Nedbálek poprvé stanul před Krajským soudem v Ostravě, kde se zodpovídá z rozsáhlé zpronevěry, kterou v roce 2015 na jeho úřadě zjistila policie.

Foto: Aleš Honus, Právo

Bývalý ostravský exekutor byl odvolán kvůli vlastním dluhům, poté byl obviněn a v pondělí stanul před soudem.

Článek

Jak stojí v obžalobě, Ivo Nedbálek měl jako soudní exekutor uzavřenu mimo jiné rámcovou smlouvu se splátkovou společností Cetelem. Vymáhal pro ni peníze od dlužníků, kteří nespláceli úvěry. Policie přitom při kontrole spisů, které na úřadě zabavila, zjistila, že Nedbálek si velkou část vymožených peněz od značného počtu drobných dlužníků ponechal pro vlastní potřebu. Škoda, kterou tak podle policie způsobil, je vyčíslena na zhruba 14 miliónů korun. Nyní mu hrozí až deset let vězení.

U soudu se přitom Nedbálek v pondělí hájil, že nic neukradl. „Žádné peníze jsem si ani nepřivlastnil, ani jsem je nijak nepoužil. Já jsem je ani nevymáhal, aktivně jsem se na jednotlivých exekučních případech nepodílel,“ řekl u soudu s tím, že tuto pravomoc měli jeho podřízení, kteří také rozhodovali o termínu a výši částek vyplacených věřitelům. Připustil ovšem, že na úřadu byl velký nepořádek, který prý ovšem zavinili někteří jeho zaměstnanci.

Exekutora Iva Nedbálka odvolal z funkce Nejvyšší správní soud v roce 2015, a to ještě předtím, než mu policie sdělila obvinění. Důvodem odvolání byly jeho osobní dluhy, exekutor sám měl na krku exekuce. „Tato situace je výsměchem nejen právnímu státu, ale především samotné profesi soudních exekutorů,“ řekl tehdy předseda kárného senátu Zdeněk Kühn.

Úřad si přehazují

Nedbálkův úřad je od té doby neobsazený a zástupci, jmenovaní Exekutorskou komorou, si ho přehazují jako horkou bramboru. Najít regulérního nástupce se doposud nepodařilo. Exekutorská komora vyhlásila postupně již šest výběrových řízení, ale nikdo úřad s několika tisíci neuzavřených spisů nechce převzít.

Úřadem tak zatím prošlo několik dočasných zástupců, ovšem všichni rychle vycouvali. „Ten úřad je opravdu v děsivém stavu, a to jak ve smyslu spisové agendy a technické podpory, tak i správnosti dat v informačním systému,“ řekl Právu jeden z nich Pavel Struminský.

Ministerstvo nepomohlo

Upozornil i na současný špatný stav v celé exekutorské branži, kvůli kterému stále více exekutorů se svou činností končí. „Když k tomu připočtete snižující se odměny, nelze se divit, že se agendy pana Nedbálka nechce nikdo ujmout,“ dodal Struminský.

Současnou kritickou situaci potvrdila i mluvčí Exekutorské komory Kateřina Zoubková, podle které skutečně o převzetí ostravského úřadu nikdo nestojí a ani šest výběrových řízení nebylo úspěšných, protože se do nich nikdo nehlásí.

„Zákon bohužel žádné řešení této situace nenabízí. Exekutorská komora navrhovala ministerstvu spravedlnosti určitá řešení, ale k žádné změně nedošlo. V takové situaci bude dále zástupce exekutora donekonečna zastupovat, tedy do té doby, než se ve výběrovém řízení najde nástupce, který úřad převezme,“ uvedla mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám