Hlavní obsah

Exekutor si za vyklizení Kliniky naúčtoval čtvrt milionu, Ústavní soud odměnu zrušil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jako porušení obecného principu elementární spravedlnosti, ale také judikatury a práva ohodnotil Ústavní soud (ÚS) vyúčtování exekutora za vyklizení pražského centra Klinika. Exekutor si naúčtoval částku 240 tisíc korun bez DPH, podle verdiktu ÚS si měl nárokovat o řád nižší odměnu.

Foto: Lucie Plesníková, Novinky

Autonomní sociální centrum Klinika

Článek

K vyklizení Autonomního sociálního centra Klinika došlo v lednu 2019. Pražský exekutor Ivo Luhan předběžně odhadl svoji odměnu na 10 tisíc korun. Pak však předložil účet nikoli za celou nemovitost, ale za 35 místností a přilehlý pozemek na nejprve 360 a posléze po ponížení odměny na 240 tisíc korun bez daně.

Proti takovému postupu se zástupkyně centra Tereza Virtová bránila u soudu, ale marně. Na její argumenty slyšel až ÚS.

Narkoman v podchodu srazil seniora a najížděl na policisty, Ústavní soud odmítl jeho stížnost

Krimi

„Rozhodujícím kritériem pro stanovení výše odměny je to, jak jsou vyklízené nemovitosti označeny v exekučním titulu. Určujícím při stanovení výše odměny v daném případě tak nemohlo být vyklízení jednotlivých nebytových prostor, ale vyklízení stavby jako celku,“ konstatoval senát se soudcem zpravodajem Tomášem Lichovníkem.

Stížnost ženy na zacházení u porodu Ústavní soud zamítl

Domácí

Soudci upozornili, že pokud se vyklízí například bytový dům, je důležité, zda se vyklízí jednotlivé byty nebo celá stavba. „V druhém uvedeném případě pak náleží exekutorovi odměna pouze ve výši 10 tisíc korun. Tento výklad je pak nutné analogicky aplikovat i na případy vyklízení nebytových staveb jako celku,“ zdůraznil ÚS.

„ÚS už jen okrajově doplňuje, že úvahy o nebytovém prostoru pro účely stanovení výše odměny exekutora mohou nastoupit až tehdy, budou-li vyklízeny např. dvě ordinace téhož lékaře ve zdravotním středisku či kanceláře obchodní společnosti umístěné v 5. a 6. podlaží šedesátipatrové administrativní budovy. To však za žádných okolností nebyl právě posuzovaný případ stěžovatelky,“ dodali soudci.

Budovu někdejší plicní kliniky v Jeseniově ulici na Žižkově obsadili aktivisté v prosinci 2014. Později měli objekt v bezplatné výpůjčce. Když smlouva vypršela a budovu získala Správa železnic, nechala ji vyklidit exekutorem. Po rozhodnutí ÚS je nyní na exekutorovi, aby vydal nový příkaz k úhradě.

Reklama

Výběr článků

Načítám