Hlavní obsah

Eurozatykač nakonec prošel Sněmovnou jen těsně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čeští poslanci ve středu schválili novely trestního zákona a trestního řádu, čímž dali zelenou vydávání občanů České republiky ke stíhání do jiného státu Evropské unie na základě tzv. eurozatykače.

Foto: Archiv

Ilustrační foto

Článek

Pro novelu trestního zákona zvedlo ruku potřebných 92 poslanců ze 183 přítomných. Proti se postavilo 83 zákonodárců. Těsně byla přijata i novela trestního řádu, pro kterou hlasovalo 93 ze 185 přítomných poslanců. Proti hlasovalo 85.

Eurozatykač v praxi znamená, že nyní nebudou do trestní procedury proti občanovi ČR v jiném státě Evropské unie vstupovat ministerstva spravedlnosti nebo zahraničních věcí. Eurozatykač vydá justiční orgán jedné členské země EU a pošle jej přímo partnerskému justičnímu orgánu v jiné zemi Unie.

Institut eurozatykače se vládní koalici letos v lednu nepodařilo prosadit do Listiny základních práv a svobod. Její poslední šancí tak byly novely trestního zákona a trestního řádu, kterými se ustanovení o evropském zatýkacím rozkazu aplikují do českého práva. Řada odborníků však tuto variantu považuje za neústavní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám