Hlavní obsah

Žalobce chce pro džihádistu z Plzeňska přísnější trest, odvolal se na poslední chvíli

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední možný den pro podání opravného prostředku obdržel v úterý Krajský soud v Plzni odvolání státního zástupce proti rozsudku v případu Jana Silovského ze Spáleného Poříčí, který se chtěl připojit k bojovníkům islámského státu.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Jan Silovský u soudu. Archivní foto.

Článek

Žalobce Jakub Kubias požaduje přísnější trest, než jaký dvaadvacetiletému mladíkovi za podporu a propagaci terorismu uložil soud. Ten minulý měsíc poslal Silovského do věznice s dohledem na tři roky a tři měsíce. [celá zpráva]

Kubias podle informací Práva trvá na čtyřletém trestu, jak navrhoval v závěrečné řeči. Odvolání podal ihned po vynesení verdiktu v jednací síni i advokát Silovského Vojtěch Dragun, který žádal zproštění obžaloby s ohledem na to, že klient trpí duševní chorobou a k žádné jeho radikalizaci nedošlo.

„Spis nyní předložím k přezkoumání podaných odvolání Vrchnímu soudu v Praze,“ sdělil ve středu Právu předseda senátu Martin Kantor.

Máme za to, že jeho motiv byl takový, že byl připraven zabíjet.
soud

Matka obžalovaného mladíka Právu potvrdila, že pokud by se státní zástupce neodvolal, byl právník jejího syna připraven vzít odvolání zpět. „Chtěli jsme, aby syn už přešel do výkonu trestu, kde je mnohem volnější režim než ve vazbě, kterou špatně snáší,“ řekla Právu matka.

Podle soudu je nezpochybnitelné, že Silovský odjel do Sýrie s cílem dostat se do armády IS a zapojit se do jejich útočných akcí. „I když se snažil v průběhu hlavního líčení tento svůj motiv zpochybnit tvrzením, že chtěl sám v boji zemřít mučednickou smrtí, soud o tom nepřesvědčil. Máme za to, že jeho motiv byl takový, že byl připraven zabíjet,“ vysvětlil předseda senátu.

Silovskému hrozil trest od tří do dvanácti let. „Při rozhodování o jeho výši jsme zohlednili řadu polehčujících okolností, které převažovaly nad těmi přitěžujícími. Za nejzásadnější polehčující okolnost považujeme doznání obžalovaného, bez nějž bychom jej nemohli uznat vinným. Nebyl by totiž žádný přímý důkaz,“ konstatoval soudce.

Schizoidní porucha osobnosti

Další významnou roli pro stanovení trestu hrál i znalecký posudek psychiatra a psychologa, podle kterých Silovský trpí schizoidní poruchou osobnosti, kvůli níž má ovládací schopnosti snížené o více než polovinu. Posudek ho vykresluje jako podivína s bizarními nápady, zaobírajícího se vlastní fantazií a odtrženého od reálného světa. Znalci se shodli, že jde o plachého a submisivního mladíka bez sebevědomí, kterému však nechybí disciplína a prokazuje vysoký intelekt.

„Obžalovaný se ztotožňoval s cíli a ideologií IS. Vzhledem k tomu, že je velice ovlivnitelný, poslouchá rozkazy, tak se nedá vyloučit, že skutečně mohl zbraň použít,“ konstatoval soudce.

Zabíjel bych syrské vojáky a také Američany kvůli tomu, že jsou imperialisté, a taky Rusy, kteří zabíjejí muslimy. Že budu zabíjet lidi, s tím jsem byl srovnaný.
předešlá výpověď obžalovaného

Sám Silovský u soudu řekl, že se chtěl v Sýrii dostat do prvního města, které ovládá IS. „Vyhledal bych tam někoho od nich a řekl, že se chci k nim přidat. O tom, co tam budu dělat, jsem nepřemýšlel. Doufal jsem, že mě zastřelí v bitvě syrští vojáci,“ uvedl mladík.

Do policejního protokolu po obvinění ovšem tvrdil něco jiného. „Představoval jsem si to tak, že v Sýrii najdu nějaké lidi z IS a řeknu jim, že jsem se k nim chtěl přidat, absolvovat výcvik a pak jít do války. Zabíjel bych syrské vojáky a také Američany kvůli tomu, že jsou imperialisté, a taky Rusy, kteří zabíjejí muslimy. Že budu zabíjet lidi, s tím jsem byl srovnaný,“ citoval soudce jeho předešlou výpověď.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám