Hlavní obsah

Dýmovnice, dělobuchy, kvůli třaskavému derby v Opavě pořádala policie manévry

Opava
Aktualizováno

Šestadvacet osob zadrželi policisté v souvislosti s nedělním třaskavým derby nesmiřitelných fotbalových klubů SFC Opava a FC Baník Ostrava. Jeden člověk byl podle náměstka moravskoslezského policejního ředitele Radima Daňka zadržen kvůli krádeži při cestě na stadion, zbylých deset kvůli přestupku. Čtyři policisté utrpěli zranění.

BEZ KOMENTÁŘE: Baníkovci v OpavěVideo: Aktu.cz

 
Článek

Někteří kluboví příznivci se zahalovali, jiní se pokusili vniknout na stadion bez platné vstupenky. „Vesměs šlo o příznivce Baníku,” uvedl Daněk.

"Zajistili jsme stovky hodin obrazových záznamů. Ty budou teď analyzovány kriminalisty, kteří se specializují na objasňování diváckého násilí, takže počet podezřelých osob se může navýšit," řekla mluvčí policie Gabriela Pokorná.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Fanoušci Baníku Ostrava se v Opavě vydali společným pochodem k fotbalovému stadionu.

Zápas, který policie po předchozích zkušenostech vyhodnotila jako rizikový, provázely policejní manévry. Na bezpečnost v ulicích Opavy dohlíží na 500 policistů s desítkami automobilů, psy i koňmi. Kromě moravskoslezských jsou mezi nimi i kolegové například ze Zlínska, Olomoucka či Jihomoravského kraje.

BEZ KOMENTÁŘE: Pochod Baníkovců pod dohledem policieVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Tisíc fanoušků Baníku

Hlavní část baníkovců přijela po poledni speciálním vlakem na opavské východní nádraží, odkud je policisté v kordonu dovedli pěšky ke stadionu v Městských sadech. Během pochodu policie nezaznamenala vážnější problémy.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Fanoušci Baníku Ostravav Opavě

V průvodu šlo odhadem přes 1000 fandů Baníku. Cestou skandovali, zapálili několik světlic a dělobuchů. Dopravu podél trasy pochodu policisté zablokovali. Dav baníkovců šel většinu zhruba tříkilometrové cesty pohromadě, v jednom úseku se však část nečekaně oddělila a vyvolala zvýšený pohyb policistů.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policisté zasahovali proti fotbalovým fanouškům.

Po pár desítkách metrů se dav zase spojil. Všechny provozovny podél trasy baníkovského pochodu, které mají v neděli běžně otevřeno, v neděli mají sanitární den.

Vniknutí na hřiště

O poločasové přestávce ligového zápasu vnikl jeden z domácích fanoušků na hrací plochu. Ochranka ho dostihla a zpacifikovala.

Vztahy fanoušků obou fotbalových klubů jsou dlouhodobě napjaté. Vzájemná utkání v posledních letech pravidelně provázejí výtržnosti v ulicích a někdy i na stadionu. Velké střety se odehrávaly loni při posledním zápase v Opavě, kam tehdy dorazilo na 1500 baníkovců většinou bez vstupenek. Policie řešila 25 trestných činů a 45 přestupků.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policisté zasahovali proti fotbalovým fanouškům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám