Hlavní obsah

Dvojici odsouzené za objednání vraždy drogového dealera soud zamítl obnovu procesu

– Praha

Matej Buchel a Petr Brůček, kteří jsou odsouzení na 18, resp. 18,5 roku do vězení za objednání vraždy slovenského drogového dealera, neuspěli ve středu u Krajského soudu v Praze se svým návrhem na obnovu řízení. Podle soudu předložené důkazy nepřinesly nic nového. Dvojice neuspěla ani před třemi lety u Ústavního soudu.

Foto: Novinky

Odvolací jednání v případu nájemné vraždy (archivní foto)

Článek

„Nebyly shledány důvody obnovy řízení,“ uvedla předsedkyně senátu Jana Nováková, která připomněla, že projednání návrhu na obnovu řízení není revizí hlavního líčení. „Zkoumá se, zda důkazy, které byly předloženy, mají takovou váhu, že by mohly zvrátit původní zjištění a rozhodnutí,“ upřesnila soudkyně.

Podnětem pro návrh na obnovu řízení byly dopisy odsouzeného spolupachatele Jakuba Andrese, ve kterých se údajně chtěl spojit s Buchelem a za sto až dvě stě tisíc eur (2,5-5 milionů korun) změnit svou původní, údajně nepravdivou výpověď.

„Soud nemá za to, že by z důkazů vyplývalo, že odsouzený Andres přijme finanční částku za to, že změní svoji výpověď,“ odůvodnila rozhodnutí soudu Nováková, která zároveň podotkla, že odsouzení Buchela s Brůčkem nestálo pouze na Andresově výpovědi.

Veterán z Afghánistánu dostal za vraždu dealera 19 let, jeho kumpán o dva roky méně

Krimi

Buchel si podle pravomocného verdiktu objednal v roce 2012 u Brůčka vraždu slovenského drogového dealera. Brůček se pak obrátil na bývalého vojáka, veterána z Afghánistánu Andrese. Andres si vzal na pomoc Michala Foubíka a dealera zavraždili v říjnu 2012 v bývalém vojenském prostoru Ralsko.

Od Brůčka za vraždu dostali asi půl milionu korun. Andres si odpykává devatenáctiletý trest, Foubík o dva roky méně. Buchel dostal 18 let dlouhý trest, Brůček o půl roku delší.

Zatímco Andres a Foubík se před šesti lety u krajského soudu k činu víceméně přiznali, Buchel s Brůčkem se k činu vůbec neznali a jakoukoliv objednávku vraždy odmítali. Hájili se tím, že chtěli oběť uklidit někam do ciziny, ideálně do Thajska. „Já a Maťo jsme normální kluci, nejsme žádní mafiáni,“ prohlásil Brůček u hlavního líčení.

Naštval špatný lidi a skončil s prostřeleným krkem, zaznělo u soudu v kauze vraždy dealera

Krimi

Právě Andres měl sehrát v návrhu na obnovu řízení podstatnou roli. Kromě již zmíněných dopisů se soud zabýval také výpovědí dvou svědků z vězení. Jeden z nich, odsouzený recidivista Robert Lichtenberg, u soudu uvedl, že se s Andresem poměrně dobře zná, docela dlouhou dobu s ním byl na cele. Někdy kolem Vánoc 2016 se mu měl Andres údajně svěřit, že se celá věc má trochu jinak.

„Já jsem si stoprocentně jistej, že Andres Buchela v životě neviděl,“ prohlásil Lichtenberg. „Údajně mu někdo z policie nebo státního zastupitelství řek číslo, kterým bude (Buchel) označenej při rekognici,“ doplnil.

Nicméně připomněl, že vychází pouze z toho, co mu řekl Andres. „Celkem logicky zdůvodnil, že pana Buchela nikdy neviděl,“ dodal Lichtenberg.

Další svědek pak soudu řekl, že měl být s Andresem převezen do Valdic. „Co mi říkal Andres: Že má strach jet do Valdic, že tam má dva komplice, které udal, jakože sedí nevinně, a že se mu budou mstít,“ prohlásil Andresův i Buchelův spoluvězeň.

Nepohodlný společník skončil v lese pod zemí, objednávka vraždy přišla ze Slovenska

Krimi

„Andres nenávidí celej svět, chce se mstít každýmu, kdo je na tom líp. Chce se pomstít celýmu světu za to údajný příkoří, co se mu stalo,“ prohlásil také Lichtenberg. „Všichni víme, že je to bejvalej voják. Má v životě takovej bordel, že neví, co by chtěl bejt. Chtěl bejt voják, pak byl zločinec, pak se rozhod, že bude policajt,“ přiblížil soudu také.

„Drogy a zbraně se u mě našly, byla to klukovina. Nikdy, nikdy se ale nesmířím s tím, abychom s Maťem byli odsouzeni za vraždu, se kterou nemáme nic společného,“ prohlásil na závěr jednání Brůček.

„Já jsem si žádnou vraždu u nikoho neobjednal. Chtěl jsem jen pomoci (zavražděnému), který byl v bezvýchodné situaci, začít nový život,“ štkal poté Buchel. „Už více než šest let bojuju za to, že jsem nespravedlivě odsouzený,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám