Hlavní obsah

Naštval špatný lidi a skončil s prostřeleným krkem, zaznělo u soudu v kauze vraždy dealera

Novinky, bad
Praha

Za zpřísněných bezpečnostních opatření projednává Krajský soud v Praze případ nájemné vraždy osmatřicetiletého slovenského dealera drog. Čtveřici mužů hrozí až dvacet let vězení, případně výjimečný trest. V pondělí soud nechal přehrát videozáznamy z prověrek výpovědí, kde dva z obžalovaných popisovali průběh vraždy dealera.

BEZ KOMENTÁŘE: Hlavní líčení probíhá za přísných bezpečnostních podmínekVideo: Novinky

 
Článek

Vraždu Jána Z. si podle obžaloby objednal v roce 2012 Slovák Matej Buchel (30) u Petra Brůčka (32). Ten se údajně následně obrátil na bývalého vojáka, veterána z Afghánistánu Jakuba Andrese (28) a za čtyřicet až padesát tisíc ho měl na vraždu Jána Z. najmout.

Andres si pak k ruce vzal posledního z obžalovaných Michala Foubíka (36) a vzali svou budoucí oběť v říjnu 2012 autem z Prahy do bývalého vojenského prostoru Ralsko v severních Čechách, poblíž Bělé pod Bezdězem.

Hele, naštvals špatný lidi. Nedá se nic dělat, tady to končí.
výpověď Jakuba Andrese

Nějak se s tím srovnal

Z hlavní silnice sjeli na starou tankovou cestu a pokračovali hlouběji do lesů. Najednou zastavili s tím, že si udělají pauzu. „Vypustil jsem ho, aby si mohl odskočit na záchod,“ uvedl Andres na záznamu z prověrky výpovědi na místě, kterou soud v pondělí přehrál. Když se Ján Z. vrátil, namířili na něj Andres s Foubíkem pistole. „Řekl jsem mu: ‚Hele, naštvals špatný lidi. Nedá se nic dělat, tady to končí,‘“ pokračoval Andres. Muž prý chvíli protestoval a prosil, tvrdil, že zmizí z republiky, Andres s Foubíkem mu ale odvětili, že to nejde. „Poškozený se s tím pak nějak srovnal,“ konstatoval Andres. Podle Foubíka dokonce řekl, že měl pocit, že je něco špatně.

Dvojice muže spoutala, nasadila mu pouta a oblékla se do přivezených protichemických obleků. Andres pak podle obžaloby táhl muže několik desítek metrů lesíkem, než ho tkaničkou od bot začal škrtit, až Ján Z. upadl do bezvědomí, pak ho Andres hodil do připravené jámy. „Škrtil ho neuvěřitelně dlouho. Asi minutu dvě,“ vzpomínal roztřeseným hlasem a v slzách Foubík. Muž pak začal sípat a snažil se nadechnout, načež ho Foubík střelil brokovnicí do krku.

Namířil jsem na krk, protože kdyby skutečně ještě žil, tak je to nejrychlejší.
výpověď Michala Foubíka

„Andres mi řekl, že každý máme svůj díl. Že prostě musím a není cesty zpět,“ uvedl při prověrce výpovědi Foubík. „Namířil jsem na krk, protože kdyby skutečně ještě žil, tak je to nejrychlejší,“ vysvětlil s tím, že na hlavu střílet nedokázal. Andres pak tělo vyfotil jako důkaz.

Muže potom polili asi osmi nebo deseti litry chemikálie, zakopali a drny udusali, aby nebylo nic poznat. Pak nasedli do auta, o několik set metrů dál spálili protichemické obleky i osobní věci oběti a z Ralska odjeli. Tělo policisté objevili až v listopadu 2015.

Já a Maťo jsme normální kluci, nejsme žádní mafiáni.
Petr Brůček

Normální kluci

Andres s Foubíkem se k činu víceméně doznali, i když jeden na druhého svalují větší podíl viny. Andres tvrdí, že jeho pistole Glock byla pouze plynová, Foubík zase, že ta jeho, a podobně.

„Té celé situace lituji. Není mi to líto kvůli mně, je mi to líto kvůli člověku, který zemřel, neodžil si svůj život. Je mi to líto kvůli jeho rodině, je mi to líto kvůli mé rodině, které jsem dal takovýto cejch,“ kál se Foubík.

Brůček s Buchelem zatím odmítají vypovídat. Brůček pouze v pondělí před soudem prohlásil: „Já a Maťo jsme normální kluci, nejsme žádní mafiáni.“

Státní zástupce čtveřici obžalovaných viní i z dalších deliktů, například přechovávání kokainu v jednom z bytů v Praze 4, přepadení benzinové stanice nebo nelegálního držení devítimilimetrové pistole.

Hlavní líčení je zatím naplánováno na další dva dny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám