Hlavní obsah

Dvojice měla prodávat mužům dívky na útěku z ústavů

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Výnosný byznys založený na prostituování nezletilých dívek si podle státní zástupkyně založili třiačtyřicetiletá Marta Kurková a o jedenáct let mladší Jiří Dirda. Mladé dívky na útěku z pasťáků měla Kurková přesvědčit, aby u nich bydlely, ale na oplátku požadovala, aby jí a Dirdovi vydělávaly svým tělem. Za obchodování s lidmi a ohrožování výchovy dítěte jim hrozí u brněnského krajského soudu až 12 let vězení.

Soud s dvojicí obžalovanou kvůli obchodu s nezletilými dívkami Video: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Krátké, ale o to výnosnější podnikání bylo podle obžaloby v plném běhu na jaře 2016. Kurková měla celkem třem dívkám ve věku 17 a 16 let nabídnout bydlení a stravu ve svém bytě v Brně, kde bydlela společně s Dirdou.

„Věděla, že dívky nejsou plnoleté a jsou na útěku z krizového centra nebo výchovného ústavu. Přesto pro ni a jejího přítele musely provádět prostituci. Dívky dokonce vozili do Vídně, kde u Prátru opět provozovaly prostituci. Veškeré výdělky musely dívky odevzdávat,“ prohlásila v obžalobě státní zástupkyně. V Rakousku několikrát tamní policisté dívky při provozování sexu za peníze přistihli.

Nafotila dívku na erotickou seznamku

Aby zvýšila zájem zákazníků, nafotila Kurková podle žalobkyně jednu sedmnáctiletou dívku nahou a její fotky umístila na erotickou seznamku. Tím spáchala trestný čin výroby dětské pornografie.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Marta Kurkova a Jiří Dirda u brněnského Krajského soudu.

Kurková před soudem uvedla, že nebude vůbec vypovídat. Dirda byl jen nepatrně sdílnější. „Vzhledem k mému psychickému stavu, jak jsem ve vazbě, dneska vypovídat nebudu. Příště ale už budu mluvit, slibuju,“ tvrdil už několikrát trestaný muž před senátem v čele s Michaelem Vrtkem.

Ten si k případu zavolal množství svědků, informace od dívek, které měly být nuceny k prostituci, ale vzhledem k citlivosti případu a nízkému věku dívek zazněly za zavřenými dveřmi s vyloučením veřejnosti. Kdy by mohl v případu zaznít rozsudek, není zatím jasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám