Hlavní obsah

Dvě stovky za hlas pro ODS, popsal soudu kriminálník ve službách politiků

Právo, Patrik Biskup

Seznámili se před pěti lety. Spojenectví několikrát trestaného Vojtěcha Siváka (34) a ambiciózního politika plzeňské ODS Radka Mráze (32) přivedlo nakonec oba až před soud. Společně s dalšími osmi podezřelými čelí obžalobě z půlmiliardového daňového úniku při obchodování s pohonnými hmotami.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

Sivák při hlavním líčení u Městského soudu v Praze uvedl, že spolupráce s Mrázem začala tím, že kupoval hlasy pro ODS během komunálních voleb v roce 2010. Pak pro něho začal pracovat jako správce ubytovny, kde sháněl bílé koně do firem, které prodávaly pohonné hmoty a neplatily státu daň.

„Svážel jsem lidi k volbám a platil je, aby dávali hlas vybraným kandidátům. Bylo to v obvodu, kde Mráz bydlel, tedy na Vinicích. Lidi jsem sháněl tak, že jsem obíhal sídliště. Byli to hlavně Romové,“ vypovídal Sivák, který absolvoval jen pět tříd základní školy.

Až pět set voličů

Podle svých slov tak získal až 500 voličů. „Vyplácel jsem jim po dvou stovkách. Peníze mi dával Mráz. On měl ve volební místnosti nasazeného člověka, který mu hlídal, jestli tam ti lidé chodí a opravdu tam hází lístky za ODS,“ pokračoval Sivák.

Jeho úloha byla hlídat venku. „Dával jsem tomu člověku uvnitř echo esemeskou, že teď tam někoho posílám, a popsal jsem jeho vizáž a oblečení,“ vysvětlil Sivák.

Z volebních výsledků z roku 2010 je patrné, že občanští demokraté získali v prvním městském obvodu, který zahrnuje čtvrť Vinice, téměř čtvrtinu všech hlasů a společně s ČSSD ovládli radnici.

Sivák se před soudem zmínil také o tom, že pro Mráze a jeho kamaráda z ODS, podnikatele v reklamě Radka Nováka, zastrašoval některé lidi, a to i za použití násilí. „V rámci konkurenčního boje pana Nováka jsem podřezával některé billboardy po Plzni,“ prohlásil Sivák. Dále řekl, že si v současné době odpykává 19měsíční trest za vydírání, které si u něj měl objednat Mráz. „Dostal jsem peníze, aby zmlátil nějakého majitele salónu krásy. Šel jsem za to sedět,“ řekl k tomu recidivista.

Varoval ho

Právo už dříve kontaktovalo jednoho z bývalých členů oblastní rady ODS, o kterém Sivák tvrdí, že jej měl na pokyn Nováka s Mrázem přinutit k loajálnosti. Redakce jeho jméno zná, ale vyjádření od něj získala jen pod příslibem anonymity.

„Oslovil mě nějaký muž, že dostal za úkol prostřelit sedačku v mém autě, kde vozím syna bývalé partnerky, kterého mám hrozně rád. Mluvil o tom, že od nich dostal i zbraň,“ řekl Právu politik.

Sivákovi je prý vděčný za to, že ho přišel varovat. „Byl jsem z toho úplně vyřízený. Tak jsem Siváka požádal, jestli by byl ochoten zajít se mnou na policii a oznámit to. On se omluvil s tím, že nemůže, že je po něm vyhlášené pátrání,“ řekl dále muž. Přiznal, že s některými kolegy v ODS měl svého času určité názorové rozepře. „Nikdy by mě ale nenapadlo, že to zajde až takhle daleko,“ uzavřel muž.

Novák: Sivák? Neznám

Mráz u soudu na Sivákova tvrzení reagoval slovy: „Pan Sivák výpověď okořenil o pikantnosti. Rozhodně se s tím nemohu ztotožnit,“ prohlásil Mráz, který vlétl do politiky raketovým způsobem a brzy se dostal do širšího vedení ODS v regionu. Stal se radním a zasedl také v dozorčí radě nejziskovější městské firmy – Plzeňská teplárenská.

Ani Novák nepotvrdil, že by na Sivákových slovech bylo něco pravdy. „Sivák? To jméno mi nic neříká. Možná bych ho poznal, stýkám se se spoustou lidí,“ reagoval už před časem Novák na dotaz.

Že byl Mráz se Sivákem ve velmi úzkém kontaktu, potvrdila Sivákova družka. Jackson, jak Mráze přezdívali, chodil za Sivákem i do věznice. „Přispíval mi na balíky, které jsem mu posílala do vězení. Všechno bylo v pohodě, až do doby, kdy byli všichni obviněni z daňových podvodů. Pak přestal komunikovat,“ uvedla žena.

Mráz se jí ozval týden předtím, než měl Sivák poprvé vypovídat. „Řekl mi, že jestli s ním budu mluvit, ať mu řeknu, aby proti němu nevypovídal. Slíbil, že kdybych potřebovala finančně pomoci, tak se na něho můžu obrátit. Dal mi hned tři tisíce korun na balík s tím, abych ho pozdravovala,“ prohlásila Sivákova partnerka.

Reklama

Výběr článků

Načítám