Hlavní obsah

Dva policisté vydírali v Praze řidiče smyšlenými přestupky, tvrdí inspekce

– Praha • Aktualizováno

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila dva pražské policisty z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a vydírání. Podle inspekce měli nezákonně kontrolovat řidiče a pod nátlakem je nutit platit za smyšlené přestupky. Peníze si pak nechávali pro sebe.

Foto: Generální inspekce bezpečnostních sborů

Ilustrační foto

Článek

„Jejich nezákonné jednání spočívalo v tom, že při nočních kontrolách osob a vozidel v Praze vyjížděli policisté i mimo svůj služební obvod, kde bez zjevných zákonných důvodů, na základě smyšlených a vykonstruovaných situací, požadovali po kontrolovaných osobách finanční hotovost, kterou si následně ponechávali pro svoji potřebu,“ oznámil v pondělí mluvčí GIBS Ivo Mitáček.

Podle něj policisté během nočních směn vyvíjeli na řidiče nátlak a ti se následně přiznávali ke smyšleným přestupkům a platili za ně „pokuty“. Podle inspekce byli přesvědčeni, že obrana proti policistům by byla marná. „Sami pak později příslušníkům GIBS přiznávali, že raději policistům zaplatili, než aby měli čelit policejní moci,“ konstatoval Mitáček.

Vyšetřování případu trvalo dva roky, než inspektoři shromáždili dostatek důkazů. Policisté totiž byli velmi opatrní a byli si podle GIBSu vědomi svého protiprávního jednání.

Policista skončil

Posléze byli zadrženi a obviněni z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a vydírání. Oba policisté byli zařazeni do pohotovostní motorizované jednotky pražského krajského ředitelství. Vyšetřování probíhá na svobodě.

U pražské policie je zaměstnán již jen jeden z obviněných policistů. „Jeden z těchto policistů je na dlouhodobé nemocenské, druhý na vlastní žádost ukončil služební poměr,“ řekl Novinkám mluvčí policie Tomáš Hulan.

Podle něj byli policisté obviněni už na podzim, ale podali si stížnost, se kterou u státního zástupce uspěli. Vyšetřovatel inspekce tak případ musel dopracovat a následně je znovu obvinit.

Reklama

Výběr článků

Načítám