Hlavní obsah

Dva chlapci, kteří znásilnili spolužačku, jdou do speciálního ústavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Dva třináctiletí chlapci, kteří loni na podzim znásilnili nedaleko domažlického autobusového nádraží svoji stejně starou spolužačku, dostali nejpřísnější možný trest, a sice ochrannou výchovu. Ta potrvá do 18 let jejich věku. Umístěni budou do zařízení se specializovaným režimem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Soud v Domažlicích o tom rozhodl už letos v únoru, podle zákona ale směl být verdikt v médiích publikován až po nabytí právní moci. Již se tak stalo, potvrdil v úterý soudce Jan Švígler.

"Dostali to nejpřísnější opatření, které je možné uložit. Ochranná výchova se vykonává ve speciálních ústavech, které jsou pro to zřízeny a je tam zpřísněný režim," vysvětlil Švígler.

Chlapci spolužačku znásilnili loni v září kolem 15:00 odpoledne. Společně ji odvedli do křoví v Hánově parku, kde jí nařídili, aby se svlékla, jinak že ji zbijí. Pak si na ni lehli a vykonali soulož.

Neúcta k základním lidským hodnotám

Soudce při odůvodnění verdiktu v únoru uvedl, že se oba dopustili zavrženíhodného jednání svědčícího o naprosté neúctě k základním lidským hodnotám. Znásilněná dívka se údajně od nich žádné omluvy nedočkala. Jeden z chlapců dokonce tvrdil, že si kalhoty sundala dobrovolně a styku se nebránila. Z posudku odborníků vyplynulo, že k nápravě potřebují oba nezletilí pevné vedení a přísný režim.

Znásilněná dívka se údajně o události prořekla před svou kamarádkou, která informovala třídní učitelku. Podle ženy, která má dívku v opatrovnické péči, je její osvojená romská dcera fyzicky i rozumově pozadu.

Dětem mladším 15 let může soud uložit tři druhy opatření. Prvním je dohled probačního úředníka, druhým zařazení do terapeutického nebo psychologického programu ve středisku výchovné péče a třetím nejpřísnějším ochranná výchova. Opatření trvají do 18 let, lze je prodloužit až do dovršení 19 let věku.

Reklama

Výběr článků

Načítám