Hlavní obsah

Dupal mu po hlavě, jako by chtěl rozšlápnout ořech. Soud řeší brutální smrt ve Znojmě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno/Znojmo

Naprosto bezcitně se zachovali loni na začátku dubna dva muži, kteří na jednom z dětských hřišť ve Znojmě napadli muže pohybujícího se v místní bezdomovecké komunitě. Podle obžaloby mu zasadili mnoho ran pěstí a jeden z útočníků mu měl navíc dupat po hlavě, zatímco druhý vše natáčel. Napadený po měsíci zemřel v nemocnici. Obžalovaní hází vinu jeden na druhého.

Dvojice mužů hází vinu jeden na druhéhoVideo: Novinky

 
Článek

Čtyřiadvacetiletý Roman Neužil s o rok starším kumpánem Pavlem Vaverkou se osudný den vraceli před půlnocí z místního restaurantu, když na blízkém dětském hřišti uviděli sedět na lavičce muže, s nímž měl mít Neužil konflikt kvůli tomu, že předchozí den muž bez dovolení hladil jeho psa.

„Vaverka poškozeného nejprve bil otevřenou dlaní a pak i pěstí. Napadeného pak strhli z lavičky a Neužil mu několikrát šlapal na hlavu. Vaverka si to natáčel na telefon,“ řekl v obžalobě u brněnského krajského soudu státní zástupce Roman Hanuš.

Žalobce útok označil jako těžké ublížení na zdraví s následkem smrti, za což hrozí trest až 16 let vězení.

Dal jsem mu asi patnáct ran, měl jsem ruce celé od krve
Roman Neužil, obžalovaný

Muži pak před senátem soudce Romana Kafky prohlásili vinu, ovšem soud ji odmítl akceptovat. Jak totiž Kafka vysvětlil, není vyloučeno, že u jednoho z mužů by se mohlo jednat o přísnější kvalifikaci, což může znamenat jen vraždu.

Obžalovaní pak svorně odmítli vypovídat, soudce proto přečetl jejich výpovědi z přípravného řízení.

„Vaverka na něj zaútočil první, dal mu nějaké rány do hlavy, ale on seděl a ani se neotočil. Tak jsem se do toho pustil já, dal jsem mu asi patnáct ran, měl jsem ruce celé od krve. On dál seděl. Pak jsme šli domů, ale Vaverka se vypařil, já ho šel hledat a viděl jsem ho, jak odchází z toho hřiště a měl na kalhotách krev,“ vypověděl Neužil.

Vyslýchající zajímalo, zda útoku nepředcházela nějaká komunikace s napadeným. „Šel jsem tam s tím, že ho chci zbít, ne si vykládat,“ ozřejmil jim Neužil.

Vaverka viděl situaci podle dřívější výpovědi jinak. „Procházeli jsme kolem dětského hřiště a Neužil mi řekl, že je tam chlap, co měl osahávat jeho psa. Já jsem šel za ním a ptal jsem se, co se stalo. On jen tak mručel, jako by si ze mě dělal srandu,“ tvrdil.

Bylo vidět, jak po něm dupe. Já bych nikdy nekopal do člověka, který leží na zemi
Pavel Vaverka, obžalovaný

„Tak jsem mu dal ránu pěstí, ale nic to s ním neudělalo, tak jsem udělal krok zpět. Neužil se na něj vrhnul a mlátil ho hlava nehlava. Já jsem ho pak odtáhl pryč, ať se na to vykašle,“ dodal Vaverka.

Neužil se pak prý ale ještě vydal bití dokončit. „Bylo vidět, jak po něm dupe. Já jsem ho odtrhl, ten bezdomovec měl obličej celý od krve. Řekl jsem mu, že to posral. Já bych nikdy nekopal do člověka, který leží na zemi,“ tvrdil Vaverka.

Útok svého kumpána si Vaverka podle svých slov nahrál.

„Video jsem ukázal své manželce, je tam vidět, jak tam Neužil řve na toho bezdomovce a šlape mu na hlavě. Dupal, jak kdyby chtěl rozšlápnout ořech. Natočil jsem to hlavně proto, abych se zajistil. Video jsem ale po několika dnech smazal,“ dodal.

Soud bude pokračovat výslechem soudního lékaře, který by se měl vyjádřit zejména ke způsobeným zraněním.

Muž, který zaútočil mačetou na psychiatrii v Budějovicích, vyvázne bez trestu. Byl nepříčetný

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám