Hlavní obsah

Důkaz, který mohl za spory mezi detektivy, nepřinesl nic nového

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zástupce dozorující kauzu vytunelovaných CS Fondů odmítl důkaz, který stál na počátku sporů mezi elitními detektivy protikorupční policie. O těch informovalo Právo v sobotu s tím, že údajným nepřípustným nátlakem vedení jednotky na jednoho z podřízených se již zabývá inspekce.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Neshody začaly poté, co detektiv Petr Bacovský odmítl loni v létě nadřízeným vydat flashdisk s důkazním materiálem, který se případu CS Fondů týkal. Měl k tomu i ústní pokyn původního dozorového státního zástupce Radima Daňhela, který mu to s odkazem na ochranu zdroje zakazoval.

Šéf protikorupční policie Tomáš Martinec pak Bacovského kázeňsky potrestal a ke konci roku dostal detektiv z útvaru vyhazov.

Podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje přitom důkaz pro kauzu, ve které je znovu za vytunelování fondů stíhán miliardář Pavel Tykač, nepřinesl nic nového.

Co bylo na flashdisku?

To ostatně Právu potvrdil i stávající dozorový státní zástupce Zdeněk Matula. Co přesně na inkriminovaném flashdisku bylo, ale žalobce upřesnit odmítl. Podle informací Práva šlo o nahrávku.

Ibehej se v úterý také ohradil proti původním informacím Práva, že jednáním vedení útvaru v čele s Martincem se již zabývá Generální inspekce bezpečnostním sborů (GIBS) s podezřením ze zneužití pravomocí. „Máme stanovisko inspekce, že se touto věcí nezabývají,“ konstatoval mluvčí protikorupčního útvaru.

Právo má nicméně k dispozici dokumenty, které svědčí o opaku. Jde o závěrečnou zprávu poradní komise náměstka policejního prezidenta Václava Kučery, která mu doporučuje vyhovět odvolání Bacovského a kázeňské řízení proti němu zastavit.

Kromě procesních vad provázejících celé kázeňské řízení totiž zpráva zmiňuje i to, že jednání velitelů by mohlo naplňovat znaky trestného činu.

„Ve věci bylo cestou odvolacího orgánu doručeno dne 23. 1. 2013 dožádání policejního orgánu GIBS, kde policejní orgán prakticky dotazuje odvolací orgán, zda služební funkcionáři nemohli naplnit znaky některého trestného činu,“ uvádí se např. v dokumentu. Ten přitom zmiňuje i jméno vyšetřovatele, který má kauzu u inspekce na starosti.

Inspekce podezírá Martince a další členy nejužšího vedení útvaru z nezákonného bossingu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám