Hlavní obsah

Důchodce šest let týral manželku. Nulová sebereflexe, řekl soud a poslal ho za mříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslovoval ji vulgarismy nejhrubšího zrna, házel po ní různé věci a vyhrožoval uříznutím hlavy nebo že se proletí vzduchem. Za dlouholeté týrání své devětapadesátileté manželky (59) půjde o deset let starší Josef Schierl ze severního Plzeňska na dva roky do vězení. V úterý o tom zatím nepravomocně rozhodl Okresní soud Plzeň-sever.

Obžalovaný důchodce Josef Schierl u Okresního soudu Plzeň-severVideo: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

Podle předsedy senátu Radka Vydry obžalovaný svoji ženu psychicky trýznil nejméně od roku 2016 do listopadu 2022. „V důsledku téměř každodenní opilosti ji vulgárně urážel, vyhrožoval uříznutím hlavy či vyhozením z balkonu. Dále ženě několikrát v měsíci zakazoval chodit spát do ložnice nebo po ní házel různé předměty. Křičel na ni, že ‚do práce nejezdí pracovat, ale š*kat‘,“ popsal soudce jednání obžalovaného s tím, že poškozená žila v neustálém stresu a nakonec se sesypala a skončila v péči psychiatrů.

Schierl ignoroval i předchozí nařízení soudu, který mu v rámci rozhodnutí o vykázání z bytu zakázal veškerý kontakt s manželkou. Přesto jí poslal skoro 130 SMS zpráv, ve kterých jí například vyhrožoval, že se vrátí domů a udělá „boro“.

Vše vygradovalo předloni v listopadu, kdy Schierl fyzicky napadl svého dospělého syna, který se poškozené zastal. „Napomenul ho, že se nemá k matce chovat jako ‚hovado‘. On mu na to odpověděl, ať táhne do pr*ele. Pak ho nejméně dvakrát udeřil pěstí do obličeje,“ popisoval soudce vyhrocenou situaci.

Deset let týral manželku, dostal za to podmínku

Krimi

Obžalovaný následně svého syna napadl dřevěným hranolem. „Muž se bránil kovovou lžící na boty a podařilo se mu vytrhnout útočníkovi hranol z ruky. Ten si pak z kuchyně vzal paličku na maso a chtěl syna udeřit do hlavy. V tu chvíli si mezi ně stoupla poškozená a obžalovaný ji udeřil do čela,“ konstatoval předseda senátu.

Soud nakonec Schierla uznal vinným z trestných činů týrání osoby ve společném obydlí, pokus o ublížení na zdraví a maření úředního rozhodnutí. „Je třeba především zohlednit to, že obžalovaný se závažného jednání dopouštěl na osobě blízké a po dlouhou dobu šesti let. Nad svým chováním neprojevil žádnou sebereflexi, jen litoval sám sebe. Z jeho úst jsme tady neslyšeli žádnou omluvu nebo předsevzetí, že bude řešit své problémy s alkoholem, které bagatelizoval, ačkoliv podle znalců má sklony k jeho nadměrnému užívání a byl vždy spouštěčem jeho agresivního chování,“ zdůvodnil soudce uložení nepodmíněného trestu.

„Při rozhodování o výši trestu na samé spodní hranici trestní sazby, která je 2-8 let, jsme zohlednili především to, že obžalovaný prohlásil vinu a doposud žil řádným životem. Od přísnějšího trestu jej uchránil také jeho vyšší věk,“ uzavřel soudce.

Má sklony k agresivitě

Sám Schierl před soudem v emotivním proslovu v rámci posledního slova řekl, že chce pracovat na urovnání vztahu s rodinou a dát ji znovu dohromady. „Bude to už bez nadávek a sprostých slov. Doufal jsem, že dostanu podmíněný trest, abych na tom mohl pracovat. Z basy to nenapravím. Mám je tady všechny u srdíčka, chci domů,“ prohlásil se slzami v očích.

Podle znalců je ale emočně nestabilní a má sklony k agresivitě. „Jeho chování je významně ovlivněno alkoholem, který mu odbourává zábranné mechanismy,“ citoval soudce závěr psychiatrického posudku.

K poškozené znalci řekli, že jsou u ní jasně patrné symptomy týrané osoby. „Obžalovanému opakovaně odpouštěla a nebyla schopna se ze vztahu osvobodit. Je nadmíru svědomitá a loajální vůči druhým i za cenu odřeknutí si svých vlastních přání a potřeb. Poslouchala manžela pro zachování klidu v rodině a ve všem se mu snažila vyhovět, aby nedocházelo ke konfliktům. Vnitřně trpěla strachem a úzkostmi, které pak měly vliv na vznik posttraumatické stresové poruchy,“ uvedli odborníci.

Muž byl odsouzen za týrání družky, mlátil ji ale znova. Dostal čtyři roky

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám