Hlavní obsah

Deset let týral manželku, dostal za to podmínku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dlouhých deset let měla doslova peklo na zemi třiačtyřicetiletá žena, z jejíhož o čtyři roky staršího manžela se vyklubal po svatbě násilník. Nadávky, bití, ponižování a urážky, to všechno musela žena vytrpět. Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou mužovo řádění ohodnotil dvouletým vězením, jehož výkon mu byl podmíněně odložen na zkušební dobu tří let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tyranovi se ale zdál trest příliš přísný a zastání hledal u Nejvyššího soudu (NS). Ten ale jeho dovolání v těchto dnech smetl ze stolu. Týrání se odehrávalo nejdříve v bytě ve Žďáru a pak i po přestěhování v jedné z blízkých obcí nejméně od října 1998 celých deset let.

„Zpočátku ji nejméně jedenkrát za dva měsíce, v posledních dvou letech pak téměř každý den, v některých případech i za přítomnosti jejich nezletilých dětí, bil rukama do obličeje a jiných částí těla, škrtil ji, tahal ji za ruce a kroutil jí ruce, čímž jí způsoboval podlitiny na napadených částech těla, vulgárně ji urážel slovy 'chcípáku, chudáku, prostitutko, narkomanko, sexistická krávo'. Proti její vůli ji přes její odpor zamykal v různých místnostech obývaného domu,“ popsal trápení mluvčí NS Petr Knötig.

Odsouzený si stěžoval že žena pila a brala drogy

Po jednom z útoků žena skončila v nemocnici, protože jí zlomil nos. Jindy se zase žena před násilníkem schovala do ložnice, ale marně - muž vyrazil dveře z pantů a manželku zle přiškrtil. Poslední útok se odehrál 26. října 2008. Žena chtěla konečně z domu odejít, ale muž ji chytil za krk, nadával a nakonec ji dvakrát udeřil pěstí do obličeje.

Muž se v dovolání bránil tím, že soudy nechtěly provézt jím navržené důkazy. Sstěžoval si také, že mu soudy nevěřily jeho tvrzení o tom, že žena nadužívala alkohol v kombinaci s léky.

„NS pak v neveřejném zasedání rozhodl, že dovolání bylo podáno z jiného důvodu, než uvádí trestní řád, a proto je odmítl. Uložený trest zůstává tedy beze změn. Proti rozhodnutí o dovolání není opravný prostředek přípustný,“ dodal Knötig.

Reklama

Výběr článků

Načítám