Hlavní obsah

Družka ho načapala s jinou, tak ji pobodal. Dostal dvanáct let

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Nejlepší obrana je útok, řekl si nejspíš šedesátiletý Josef Švancara, když jej jeho družka načapala v posteli s jinou ženou. Místo kajícnosti a omluv raději při hádce sáhl po noži a svou o dvanáct let mladší družku bodl do hrudníku. Napadená žena přežila jen díky rychlé lékařské pomoci. Za pokus o vraždu vyměřil brněnský krajský soud v úterý Švancarovi 12 let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Josef Švancara dostal za pobodání družky dvanáct letVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

K incidentu došlo loni na konci července v jedné obci na Znojemsku.

„Obžalovaný po předchozí slovní rozepři bodl svou družku do hrudníku. Šlo o život ohrožující zranění,“ konstatoval státní zástupce Ivan Hrazdira.

„Žili na sociálních dávkách, holdovali alkoholu, obžalovaný svou družku vyhazoval často z domu, vyhrožoval jí bitím i zabitím. A pokud někoho bodá do hrudníku, musí si být vědom následku. Navíc to nebyla žádná rybička, ale dlouhý a ostrý nůž,“ řekl soudce Michael Vrtek.

Sám Švancara před soudem zapíral, seč mohl. Ženě prý nijak neublížil, a i kdyby se o to pokusil, nešlo by mu to, neboť po mozkové mrtvici prý nevládne rukou natolik, aby byl schopen bodat.

„Ten den jsme se pohádali, ale ona mě napadala, srazila na zem a mlátila. Nic jsem jí neudělal. Přitom ze začátku jsme měli pěkný vztah, než se poprvé ožrala,“ stěžoval si Švancara.

Přistižen in flagranti

Osudná scéna se strhla kvůli tomu, že Švancara byl přistižen in flagranti. „Přišla jsem ho navštívit, dali jsme si víno a skončili v posteli. Ale ještě než k něčemu došlo, přišla ta jeho družka. On jí začal nadávat, kde byla a že se určitě někde zaběhla,“ popsala žena, kvůli níž k poprasku došlo.

„Když jsem ho chytila v posteli s tou ženskou, šla jsem udělat kafe a polévku. On mě pak bodnul nožem a ještě na mě křičel, že jsem ku... . Utekla jsem k sousedce, aby mi zavolala pomoc. Já na něj nežárlila, ale on na mě hodně,“ popsala podivné soužití napadená žena.

„Na těch lidech jste nepoznali, jestli byli střízliví nebo v lihu, byla to hrůza,“ nabídli svůj pohled sousedé.

Případem se bude muset zabývat ještě Vrchní soud v Olomouci, Švancara se totiž proti trestu na místě odvolal.

Reklama

Výběr článků

Načítám