Hlavní obsah

Drogový dealer vyhrál nad ministerstvem vnitra, které mu zrušilo trvalý pobyt

– Brno
Právo, pko

Pokud je cizinec v Česku odsouzen za trestný čin, nemusí automaticky přijít o povolení k trvalému pobytu. Rozhodl tak Ústavní soud (ÚS), který se zabýval případem Vietnamce odsouzeného za drogový delikt. Podle ÚS je potřeba vždy se zaobírat tím, zda chování konkrétního cizince představuje skutečné, aktuální, konkrétní a dostatečně závažné ohrožení některého ze základních zájmů společnosti.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Třicetiletý Vietnamec žil v Česku od roku 2003, jeho otec má české občanství. V roce 2016 mladý muž dostal dvouletý nepodmíněný trest vězení za podíl na výrobě a distribuci pervitinu. Ministerstvo vnitra pak v roce 2018 muži zrušilo povolení k trvalému pobytu, rozhodnutí pak potvrdila i odvolací komise. Muž neuspěl ani u soudů, proto podal ústavní stížnost.

Ústavní soud nezrušil covidové opatření na pomoc nájemníkům

Koronavirus

Senát se soudcem zpravodajem Jaromírem Jirsou dal nakonec Vietnamci za pravdu a nařídil, aby se liberecká pobočka Krajského soudu v Ústí nad Labem případem znovu zabývala. Tentokrát ale nebude stačit pouze odkázat na jeho odsouzení, odnětí povolení k trvalému pobytu je totiž podle ÚS nutné důkladněji odůvodnit a obhájit.

ÚS: Soud chyboval, když roky zadržoval padělky

Krimi

Soudci odkázali i na unijní právo. „To brání omezení práva pobytu založenému na důvodech obecné prevence, o kterém je rozhodnuto s cílem odradit ostatní cizince, obzvláště bylo-li takové opatření přijato automaticky v důsledku odsouzení pro trestný čin, aniž by bylo přihlédnuto k osobnímu chování pachatele trestného činu nebo nebezpečí, které představuje pro veřejný pořádek,“ dodal ÚS.

Reklama

Výběr článků

Načítám