Hlavní obsah

Drogové zahradníky prozradila vůně konopí, policie jim zabavila dům

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Celý dům jako prostředek k páchání trestné činnosti zabavila jihomoravská policie dvěma mužům ve věku 53 a 42 let. Stavení v obci na Brněnsku podle policistů koupili původně za zcela jiným účelem, zhruba tři roky v něm ale pěstovali marihuanu, jejímž prodejem si přišli na zhruba dva miliony korun.

Foto: Policie ČR

Policie zabavila dům údajným výrobcům drog

Článek

Podle policistů bylo zablokování domu v katastru nemovitostí jako prostředku k nezákonné činnosti při výrobě drog poměrně neobvyklým krokem. Zda dům propadne státu, rozhodne soud.

Oba dosud bezúhonní muži, kteří s policií spolupracují, jsou vyšetřováni na svobodě a hrozí jim vězení od dvou do deseti let.

Dvojici podle policie spojovaly dřívější úspěchy v podnikání a venkovský dům na Šlapanicku za zhruba 1,5 milion korun koupili rovněž kvůli tomu, že budou pokračovat. Byznys ale nevyšel, což podle policie vedlo k tomu, že se muži přeorientovali na pěstování marihuany.

Odkud se znali a v jakém oboru chtěli podnikat, policie neupřesnila, stejně jako nesdělila, na základě čeho je napadlo zrovna konopí. Kriminalisté o nich hovoří jako o „třiapadesátiletém majiteli a jeho o jedenáct let mladšímu parťákovi”.

Foto: Policie ČR

Policie zabavila dům údajným výrobcům drog (na snímku je zařízení, které sloužilo k oddělení silic v rostlině, ze kterých vznikal hašiš)

Muži se brzy naučili rostlinky opečovávat od malých výpěstků až po zralé keře a jejich šišky začali prodávat. „Obvyklá cena byla gram za sto korun. K ještě vyššímu zhodnocení zralých rostlin, pro které v domě zřídili sušárnu, si také pořídili zvláštní zařízení, kterým oddělovali nečistější část drogy ve formě pryskyřice pro výrobu hašiše,“ popsal kriminalista Jaromír Novotný.

Jednalo se podle něj o bednu s hustou síťovinou, ve které se otáčením, podobně jako to znají včelaři s medometem při vytáčení medu, oddělovala cenná pryskyřice.

Foto: Policie ČR

Policie zabavila dům údajným výrobcům drog

Muži podle vyšetřovatele udělali hned dvě školácké chyby. I když byli technicky poměrně zdatní, filtrace vzduchu a odvětrávání, které si vyrobili, bylo natolik nedostatečné, že na jejich činnost upozorňoval typický zápach, který se kolem domu v centru obce linul.

„Podezřelá byla i nápadně vysoká spotřeba energie v oficiálně neobývaném domě. Později se zjistilo, že ještě navíc elektřinu odebírali načerno,“ doplnil kriminalista.

Dům pak policie delší dobu sledovala, k zásahu přikročila ve chvíli, kdy byl jeden ze „zahradníků“ v plné práci.

Oba muži měli podle policie rozdělenou činnost: zatímco starší se zabýval pěstováním, mladší zboží prodával prostřednictvím nejméně čtyřech dealerů, od kterých pak marihuana putovala ke koncovým zákazníkům. Sami však drogu neužívali a žili vcelku bezproblémovým a nenápadným způsobem života.

Reklama

Výběr článků

Načítám