Hlavní obsah

Dozorci souzení za mučení vězenkyně opět osvobozeni. Je to rizikové prostředí, zastala se jich soudkyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havlíčkův Brod

I napodruhé zprostil ve středu Okresní soud v Havlíčkově Brodě obžaloby všech sedm dozorců z věznice ve Světlé nad Sázavou. Pět mužů a dvě ženy se zodpovídalo z mučení a nelidského zacházení vůči jedné z odsouzených. Ani po třech letech ale kauza nekončí, státní zástupce se proti verdiktu opět odvolal.

Foto: Novinky

Ženská věznice ve Světlé nad Sázavou

Článek

Žalobce Lukáš Vodička viní příslušníky vězeňské služby z toho, že měli před třemi roky v lednu potrestat odsouzenou ženu za její nevhodné chování, kdy verbálně napadala dozorce, vstupovala do jejich osobní zóny a kopala do věcí. Podle vyšetřovatelů ji odvedli do prázdné cely, kde ji opakovaně a dlouhodobě poutali k mříži, a to ve značně omezující pozici. Když se žena v této pozici pomočila, musela po sobě uklidit, tvrdí obžaloba.

Loni v červnu senát v čele se soudkyní Kateřinou Kerbrovou všechny obžalované osvobodil a nyní rozhodl stejně.

„I po doplněném dokazování ve smyslu změny právní kvalifikace není skutek z obžaloby trestným činem,“ reagovala soudkyně na návrh státního zástupce. Ten se podle svých slov opíral o výrok odvolacího soudu, který věc do Havlíčkova Brodu vrátil s tím, že pokud jednání obžalovaných nenaplňovalo znaky mučení a jiného nelidského zacházení, minimálně u dvou z nich mohlo naplňovat znaky trestného činu zneužití pravomoci veřejné osoby.

Sedm dozorců ve Světlé nad Sázavou mělo mučit vězněnou ženu

Krimi

„Soud zde v rámci odůvodnění odkázal na to, že zastává názor stejný jako v případě prvního rozsudku, ale podle krajského soudu měl důkazy řádně a opětovně vyhodnotit. Já se domnívám, že okresní soud této povinnosti nedostál,“ vysvětlil státní zástupce po skončení líčení, proč se odvolal. Má za to, že úmysl poškozené napadnout dozorce nebyl prokázán.

Soudkyně: Čekat na napadení by bylo absurdní

Naopak soudkyně Kerbrová připomněla, že čekat na fyzické napadení ve vězeňském prostředí by bylo absurdní. „Soud hodnotí věc v kontextu s rizikovým prostředím věznice, kde je nezbytná absolutní soustředěnost, obezřetnost, pozornost a schopnost se rychle rozhodovat,“ řekla soudkyně.

„V takovém prostředí by mělo striktně platit dodržování stanoveného režimu. Vězni sem chodí za účelem své nápravy a začlenění se do běžné společnosti, aby se nedopouštěli protiprávního jednání. Projevy agrese ze strany vězňů jsou proto alarmující,“ zdůraznila Kerbrová.

Bohužel někteří nemají o tom prostředí ani představu.
jeden z obžalovaných

Takový argument připomněl v rámci posledního slova též jeden z obžalovaných. „Už jsme z toho psychicky unavení. Vždycky jsem si myslel, že ten, kdo nás má řešit, musí mít o naší práci přehled. Bohužel někteří nemají o tom prostředí ani představu. My máme na rozhodnutí vteřiny, a pak nás posuzuje někdo, kdo rok hledá naše chyby při koukání do počítače,“ posteskl si.

Další justiční kolečko tak navzdory aktuálnímu nepravomocnému rozsudku sebralo obžalovaným důvod k lepší náladě. Ani jeden z nich věc nechtěl komentovat.

Bachaři zavřeli vězně do díry. Podle soudu svévolně

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám