Hlavní obsah

Dostanu špatnou známku a všechny vystřílím. Policisté řeší další případ napodobování střelce z fakulty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovarští policisté se zabývají případem šestnáctiletého mladíka, který měl vyhrožovat, že pokud dostane špatnou známku, tak přijde a „všechny do jednoho vystřílí“. Celkem se policisté v kraji zabývají čtyřmi případy schvalování střelby na filozofické fakultě nebo jejím schvalováním.

Foto: Envato elements
Článek

Výhrůžnou zprávu poslal šestnáctiletý mladík v pátek 5. ledna prostřednictvím aplikace školy v Karlových Varech, kterou navštěvuje. „V té měl vyhrožovat, že pokud dostane špatnou známku, tak přijde a všechny do jednoho vystřílí,“ uvedl v úterý mluvčí karlovarské krajské policie Jakub Kopřiva.

„Kriminalisté se případem začali okamžitě zabývat a následně ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu nebezpečného vyhrožování,“ dodal.

Nejde o jediný takový případ. Na Sokolovsku hned v tragický den střelby na pražské fakultě zveřejnil devatenáctiletý mladík na svém účtu na jedné ze sociálních sítí fotografii airsoftové zbraně a doplnil ji anglickou frází, která by se dala přeložit jako „Teď je řada na mě“.

Vzhledem k tomu, že mladík fotografii sdílel jen několik hodin po útoku, vzniklo dle Kopřivy „důvodné podezření, že by mohl použít střelnou zbraň v prostorách školy, kterou navštěvuje jako student čtvrtého ročníku“. Podle mluvčího mladíkovi v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

Policie se dosud zabývala 165 skutky navazujícími na střelbu na fakultě

Krimi

Podobného jednání se dopustil i pětatřicetiletý muž ze Sokolova. „Ten v pátek 22. prosince nahrál na internet video, ve kterém vyhrožoval skupině osob i jednotlivcům zabitím, zastřelením či zapálením,“ popisoval policejní mluvčí. „Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci,“ konstatoval Kopřiva.

Minulý týden ve čtvrtek pak měl teprve osmnáctiletý mladík napsat do skupiny na jedné z komunikačních sítí, která byla určena k organizaci maturitního plesu, že chce vrátit finanční prostředky, jelikož se plesu nakonec nezúčastní. „Bylo mu slíbeno, že peníze mu budou vráceny po plese, ovšem mladík se jejich vrácení dožadoval okamžitě,“ prozradil mluvčí policie.

„Následně po další konverzaci do skupiny napsal, že pokud mu finanční prostředky nebudou ihned vráceny, tak se bude opakovat situace z pražské univerzity. Svou výhružku navíc umocnil tím, že ke zprávě dopsal, že si dokáže obstarat nejen zbraně, ale také plastickou trhavinu,“ uvedl Kopřiva, podle kterého ve spolužácích a učitelích vyvolal důvodnou obavu o život a zdraví. „Kriminalisté se případem začali okamžitě zabývat a následně mladíka zadrželi. Po několika hodinách byly ve věci zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu nebezpečného vyhrožování,“ poznamenal policejní mluvčí.

Celkem se policie po celé České republice zabývala 165 skutky, které mají návaznost na tragickou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze. V 93 případech zahájila úkony trestního řízení, ve 12 z nich jsou ukončeny, uvedl na úterní tiskové konferenci náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík. Nejvíce skutků policie zaznamenala v Praze, dále v Moravskoslezském, Ústeckém, Středočeském a Jihomoravském kraji.

Muž hrozil vystřílením celé obce na Jindřichohradecku. Policie už ho dopadla

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám