Hlavní obsah

Domácí násilí na dětech při zavřených školách vzrostlo

Právo, Stáňa Seďová

Karanténa a uzavření škol přikovaly děti v rodinách. V okolních zemích rostly případy domácího násilí. Podle státních institucí ale ne v ČR. Jenomže pak provedla Fakulta humanitních studií UK a Sociologický ústav AV ČR kvalitativní výzkum a ukázalo se, že realita je jiná.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„To, že jsme se lišili od západních zemí, kde násilí v rodinách narostlo během pandemie o 30 až 40 procent, bylo dáno dvěma důvody. České rodiny si mnohem méně říkaly o pomoc, do toho se promítá nedůvěra ve státní instituce. Je to i tím, že u nás se daleko víc toleruje domácí násilí, pokud nejde o hrubé fyzické týrání,“ říká ředitelka centra Locika Petra Wünschová.

Malý Jakub (redakce jméno změnila), který loni chodil do 2. třídy, měl štěstí. Jeho učitelka si ještě v době, kdy ho měla na očích, všimla, že se mění. Neváhala a požádala o pomoc psycholožku, která ve škole působila.

„Nikdy nebyl mezi dětmi zvlášť oblíbený, ale od první třídy se výrazně změnil. Měl čím dál větší problémy s vrstevníky, nadával jim, žaloval, často plakal a už vůbec nebyl schopen fungovat v kolektivu,“ popsala třídní učitelka s tím, že sama se od něj moc nedozvěděla.

Vykázání agresivního syna bylo k ničemu, na rodiče se vrátil s mačetou

Krimi

Za přítomnosti psycholožky se už Jakub rozpovídal. „Rodiče se často hádají. Táta na mámu sprostě křičí, občas ji uhodí, jednou po ní hodil i hrnek s kafem, byl jsem u toho,“ převyprávěla výpověď malého školáka Právu psycholožka Veronika Buriánová.

„Chlapec se bál usnout, měl strach o maminku, byl roztěkaný, nesoustředěný, nevěděl, jak má se spolužáky řešit běžné situace,“ doplnila Buriánová.

Linka a chat pro děti

Další sezení s ním absolvovala už jeho maminka, což přineslo řešení. „Nejdřív se od nich otec odstěhoval. Dobrovolně, nechtěl ubližovat chlapci. Oba rodiče chodili k odborníkům. Posléze se otec vrátil do domácnosti. Zda to bude ve prospěch dítěte, se uvidí,“ uvedla dětská psycholožka.

Seniorku v Kladně profackoval muž kvůli uštěkanému psovi na volno

Krimi

Organizace Locika se obává, že opět dojde na distanční výuku a děti budou znovu uzavřeny s rodiči doma. „Proto jsme spustili projekt okamžité pomoci na www.detstvibeznasili.cz a zřídili linku 601 500 196 a chat pro děti, který se při karanténě ukázal jako ideální forma. Děti se nebojí si tímto způsobem říct o pomoc,“ uvedla Wünschová.

Reklama

Výběr článků

Načítám