Hlavní obsah

Do Českého Švýcarska přijelo dalších 150 hasičů, musejí se častěji střídat

– Děčín

Hasiči v Českém Švýcarsku přes noc přeskupili síly a techniku, dojely další jednotky z celé České republiky. Dnes budou pokračovat v tzv. požárním útoku na oheň. Počítá se opět s pomocí letecké techniky, včetně vrtulníků z Německa. Situace je stabilizovaná, plochu, na kterou hasiči v neděli postoupili, stále drží.

Záznam: Hasiči se potýkají s požárem. (Video je bez zvuku)Video: HZS ČR

 
Článek

ČTK to v pondělí  řekl mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Šéf hasičů Ústeckého kraje Roman Vyskočil v České televizi uvedl, že v pondělí ráno přijelo dalších 150 hasičů s technikou.

Les v národním parku začal hořet 24. července, oheň spálil plochu 1060 hektarů.

Hasičům se podařilo zmenšit celkovou plochu zásahu v Českém Švýcarsku

Domácí

O víkendu s požárem v národním parku bojovalo 780 hasičů. Podle Vyskočila v pondělí přijede z republiky dalších 150 hasičů s technikou, hasiče je potřeba na střídání. „Pracují v náročném terénu, potřebujeme častěji střídat a dostat se co nejdále, do těch nejzazších míst,“ řekl Vyskočil v ČT.

Podle něj hasiči přivezli další přenosná čerpadla, čtyřkolky a hadice.

Hašení u Pravčické brány pohledem z vrtulníkuVideo: Policie ČR

Hasiči se v noci na pondělí pohybovali v oblasti Malinového dolu a Křídelních stěn. Jednotky, které jsou na zemi, budou pokračovat v prořezávání cesty v Hlubokém dole tak, aby byla tato oblast prostupná a mohly dohašovat jednotlivá dílčí ohniska požáru.

O zrušení evakuace pro Meznou, Mezní Louku a Hřensko se podle Rudolfa v tuto chvíli neuvažuje.

Foto: Jakub Bartosz, Novinky

Les v Českém Švýcarsku zničený požárem

V oblasti je nyní lehce snížená viditelnost. O vzletu letecké techniky rozhodne vedoucí leteckého provozu. „Počítáme s šesti vrtulníky, které tu působí už několik dní, leteckou podporou pěti letadel a německá strana i na dnešek přislíbila pět vrtulníků,“ uvedl Rudolf. Hasiči později upřesnili, že z Německa je přislíbeno až 12 vrtulníků.

Budíček pro české klimaskeptiky, píše o požáru Českého Švýcarska The Guardian

Domácí

Při náročném zásahu se už několik hasičů zranilo, jeden skončil v traumacentru v ústecké nemocnici. Podle Vyskočila je mimo ohrožení života.

Zákaz vstupu do lesů 

Turisté kvůli zásahu nemohou do vybraných lokalit národního parku, platí tam zákaz vstupu do lesů. Nadále je zavřen také hraniční přechod přes Hřensko do Německa.

Hasičům se v národním parku o víkendu podařilo zmenšovat plochu požárního zásahu z 3600 hektarů na 2860 hektarů, spálená plocha činí 1060 hektarů. Dařilo se jim to navzdory tomu, že jim počasí příliš nepomáhalo.

Podle informací meteorologů na Facebooku Českého hydrometeorologického ústavu spadlo v Českém Švýcarsku za poslední tři dny „jen pár kapek“. Podle jejich odhadu šlo o jeden až pět milimetrů srážek, tedy o jeden až pět litrů vody na metr čtvereční. „V dalších dnech to nevypadá o moc lépe, od zítřka (úterý) aspoň zeslábne vítr,“ dodali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám