Hlavní obsah

Diskotéky nemají v pořádku únikové východy

Právo, tom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Víkendová kontrola odhalila, že nejčastějším problémem českých diskoték jsou únikové východy. V důsledku toho, že na jeden podnik připadá pět závad, hasiči podobné akce chystají i v budoucnu.

Foto: Petr Pavelka

aplikace syntetické DNA na kolo MP

Článek

"S nouzovými východy měl potíže v podstatě každý kontrolovaný objekt. Ukázalo se, že to je největší a nejnebezpečnější problém našich diskoték," řekl na dnešní tiskové konferenci generální ředitel hasičského záchranného sboru Miroslav Štěpán s tím, že dalšími nejčastějšími nedostatky bylo nevhodné umístění hasicích přístrojů.

"Hasiči také v mnoha případech zjistili, že nikde v celém podniku nebyla vyvěšena čísla tísňového volání," dodal Štěpán.

Tragédie z Karviné se může opakovat

Při akci hasiči navštívili zhruba pětadvacet procent všech diskoték v celé republice. "Vzhledem k neuspokojivým výsledkům budou podobné akce brzy následovat. Majitelům diskoték hrozí ve správním řízení až miliónová pokuta. Pokud by došlo k požáru, v mnoha případech by se mohla opakovat tragédie z Karviné," řekl ředitel hasičů.

Navíc diskotéky běžně navštěvuje několikanásobně víc osob než je kapacita podniku. Nejvíce kontrol hasiči a policisté provedli ve středních Čechách, následovala Praha a Ústecký kraj.

Hasiči se nemohou opřít o zákony

Hasiči rozlišují tři kategorie budov, podle toho jak velké je v nich riziko požáru. Mezi stavby s velkým požárním nebezpečím o víkendu zařadili 12 diskoték, které jsou pro provozování podobné podnikatelské činnosti naprosto nevhodné. V současné legislativě však chybí předpis, který by mohl v těchto případech taneční zábavy zakázat.

Jenom v letošním roce hořelo v discoklubech už pětkrát. Při nejtragičtějším požáru, kvůli kterému se hasiči k zátahu odhodlali, zahynula v říjnu v Karviné dívka a čtyři popálení dosud leží v nemocnici. Nejčastější příčinou požárů bývá používání zábavné pyrotechniky a kouření.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám