Hlavní obsah

Lež o mrtvém Petru Pavlovi: Pachatel unikl, stopy vedou do Ruska

Policie odložila případ dezinformace, která se šířila v době letošních prezidentských voleb o údajné smrti Petra Pavla. Pachatele se nepodařilo zjistit, jasné ale je, že stopy vedou do Ruska. Informovala o tom v pátek policie na Twitteru.

Foto: Petr Pavel/Twitter

Pavlův tým dezinformace obratem odmítl

Článek

„Kriminalisté z odboru extremismu a terorismu pražské policie případ prověřovali a zjistili, že stopy, odkud se tato dezinformace začala šířit, vedou do Ruska,“ uvedla policie.

Oznámení o úmrtí Petra Pavla šířily stránky věrně napodobující jeho oficiální web. Lišil se pouze v názvu domény: namísto generalpavel.cz šlo o generalpavel2023.com.

Falešná zpráva obsahovala informaci o smrti Pavla s tím, že později zvolený prezident měl zemřít na infarkt.

Podle odborníků byla zpráva, která byla cíleně rozšiřována i do médií, profesionálně připravenou dezinformací.

„Doména je registrována anonymně v zahraničí. Je to profesionální práce, nejde o žádnou amatérskou záležitost, kterou by vyrobil důchodce, co posílá řetězové maily. Vidím za tím stopy do Ruska. Proruské dezinformační skupiny jdou proti Petru Pavlovi a motivace je volby narušovat. Kremelská propaganda tlačí Andreje Babiše,“ konstatoval již v lednu expert na českou dezinformační scénu Roman Máca, jehož tehdejší odhady ohledně ruského pozadí kampaně potvrdila i policie.

Z běžně dostupných registrů se již v lednu dalo vyčíst, že doménu provozovala společnost Njalla sídlící na karibském ostrově Nevis, která umožňuje anonymní objednání domény. E-maily rozeslané do médií byly směrovány přes ruskou službu Yandex.

Dezinfošmejdi otravují sítě i po volbách, zneužívají přitom design Novinek

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám