Hlavní obsah

Kačenka z Těrlicka se po nehodě znovu učí hýbat. Pomůže jí sbírka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačil jen malý okamžik nepozornosti a desetiletá Kačenka Bojková ze slezské obce Těrlicko přišla při dopravní nehodě málem o život. Lékaři jí zpočátku nedávali téměř žádnou šanci, po několika měsících se ale probrala z kómatu a nyní se učí znovu vyslovovat první slabiky. A dokonce už trochu pohne pravou rukou a nohou.

Foto: Jana Zavřelová

Kačenka Bojková nyní prodělává rehabilitace, na které ji doprovází i její matka.

Článek

Vážně zraněné dívce mohou pomoci od 5. do 8. července návštěvníci ostravského festivalu elektronické hudby Beats for Love, ale i další lidé. Pořadatelé festivalu uspořádají tradiční sbírku, jejíž výtěžek maminka Kačenky použije na nákup speciálního vozíčku a dalších kompenzačních pomůcek.

Zatím ji neposlouchá tělo a zvládne říct jen jednoslabičná slova, třeba jo a ne. Už ale řekla ahoj
maminka Kateřiny

Několik měsíců v kómatu

K osudové nehodě došlo loni 17. října v Hradišti u Těrlicka. Katka se vracela ze školy a kvůli chvilce nepozornosti ji srazila zpětným zrcátkem projíždějící dodávka.

„Kačka byla vážné zraněná, krvácela do mozku. Prodělala náročnou operaci, bohužel ale upadla do kómatu, ze kterého se probrala až letos v lednu. Zpočátku nám přitom lékaři tvrdili, že musíme počítat s nejhorším. Říkali, že pokud přežije, zůstane po mentální stránce na úrovni batolete,“ řekla Právu maminka Kačenky Vladěna Puczková.

Následoval nespočet probdělých nocí plných slz a trápení. „Nikdo tomu už nevěřil, ale Kačka se v lednu probudila z kómatu a začala reagovat na podněty. Postupně se zbavila tracheostomie i nasogastrické sondy, která ji po tři měsíce živila,“ dodala Puczková, která aktuálně pobývá s dcerou v Hamzově odborné léčebně pro děti a dospělé v Luži-Košumberku, kde každý den podstupuje rehabilitační cvičení.

Iron Maiden hráli v Edenu. Slavii dali deset gólů a dresy pomůžou Terezce

Muži

„Komunikujeme spolu za pomoci speciální tabulky ve formě vytištěné klávesnice, kterou jsem nechala zalaminovat. Ukazuje prstem jednotlivá písmena a z toho vytváří věty. Vzhledem k původním prognózám je až neuvěřitelné, že mentálně zcela odpovídá svým vrstevníkům. Bohužel ji ale zatím neposlouchá tělo a zvládne říct jen jednoslabičná slova, například jo a ne. A dokonce už řekla ahoj,“ usmívá se maminka.

Foto: Jana Zavřelová

Dívka se po několika měsících probrala z kómatu a nyní se učí znovu vyslovovat první slabiky.

Zdlouhavá rehabilitační cvičení podstupuje se svou dcerou v léčebně každý den. „Když dokázala dojít až sem, musíme to dotáhnout až do konce a musíme jí umožnit co nejvíce rehabilitací a co nejlepší kompenzační pomůcky. Jsme přece v 21. století a je hodně možností, které ale bohužel zdravotní pojišťovna nehradí. Přesto jsme ale pojišťovně vděční za schválení řady nestandardních léčebných postupů,“ dodala matka.

Na dotaz, jak lékaři vidí nejbližší prognózu, řekla: „Já už se na to ani neptám, ale věřím, že Kačenka jednou bude i chodit. Má obrovskou vůli.“

Kup si klíčenku

Návštěvníci festivalu Beats for Love budou moci dívku podpořit tak, že si v areálu zakoupí speciální klíčenky v hodnotě 60 korun, případně budou moci přispět do kasiček libovolnou částku a dostanou za to bonbony s označením Beats for Charity. Lze také přispět na transparentní účet charity festivalu 115-7498610237/0100.

„Novinkou letošního ročníku je transparentní účet, kam návštěvníci budou moci prostřednictvím QR kódu přispět. Díky tomu nemusejí přispívat pouze návštěvníci festivalu, ale kdokoli ze všech koutů České republiky,“ uvedla zástupkyně pořadatelů Marie Keddamová.

Festival Beats for Love se koná v Dolních Vítkovicích.

Plzeňský hospic má studii na nový dům. Teď spustil sbírku

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám