Hlavní obsah

Muž dal dívce vypít vodu s pervitinem. Za její smrt si odsedí devět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice
Aktualizováno

Drogy v hlavní roli, bohužel na konci byla smrt. Pervitinový dýchánek dvou mužů a dvou nezletilých dívek na ubytovně v Lanškrouně v červenci 2021 měl tragický závěr, jedna z dívek zemřela. Krajský soud v Pardubicích ve středu potrestal za její smrt Lukáše Holíka (29) devíti lety vězení. Spolu s ním byl obžalován také Jiří Vodák (34), který si vyslechl trest vězení na tři roky a dva měsíce.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaní Lukáš Holík (vlevo) a Jiří Vodák na lavici obžalovaných u soudu v Pardubicích.

Článek

Zatímco Vodák byl obžalovaný a odsouzený za výrobu a distribuci drog, a to nejen v tomto případě, u Holíka byl nejzávažnější právě případ z července 2021, kdy podal drogu dvěma nezletilým dívkám a jedna z nich zemřela.

Stalo se to na ubytovně v Lanškrouně na Orlickoústecku, když si vzali takzvané bonbony, které vyráběl Vodák. Z kapslí léku Erdomed vysypal originální léčivo a následně do prázdných kapslí nasypal pervitin. Kolem 23. hodiny odešel Vodák s jednou z dívek na benzínku koupit si cigarety. Holík zůstal s poškozenou, které v té době už bylo špatně.

„Holík pokoj uzamkl a nechal klíč zastrčený z vnitřní strany zámku, následně mladistvé, která již v té době měla zvýšenou tělesnou teplotu, podal sklenici s vodou, do níž nasypal a rozmíchal další pervitin v množství asi na 3 dávky,“ uvedl státní zástupce Jan Vodička v obžalobě.

Za explozi varny v ostravském paneláku dostal vařič 10 let

Krimi

Holík podle něho při výslechu na policii řekl, že se domníval, že dívku další dávka pervitinu probere. Byl přitom zkušeným uživatelem drog.

Po vypití drogového nápoje ale u poškozené došlo k radikálnímu zhoršení stavu. Začala blouznit, měla křeče a vysokou teplotu.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Obžalovaný Jiří Vodák

„Po několika desítkách minut došlo k okamžité smrti v důsledku selhání dechových a oběhových funkcí,“ uvedl státní zástupce s tím, že lékaři zjistili v těle mladé ženy několikanásobně překročenou smrtelnou hladinu metamfetaminu.

„Mrzí mě to, je mi to strašně líto,“ řekl v závěrečném vyjádření obžalovaný Holík.

Předseda soudu Jan Šlosar uvedl, že i když v důsledku jeho jednání dívka zemřela a pervitin jí podal vědomě, nebylo zjištěno, že by ji chtěl úmyslně usmrtit.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Obžalovaný Lukáš Holík

„Na druhou stranu byl natolik zkušeným uživatelem pervitinu, že v situaci, kdy dívka projevovala významné zdravotní potíže v podobě křečí a teploty, musel vědět, že podáním další výrazné dávky pervitinu může dojít nejen k výraznému zhoršení zdravotního stavu, ale dokonce i ke kolapsu,“ uvedl Šlosar.

Jako polehčující okolnost vyhodnotil skutečnost, že přistoupil na uzavření dohody o vině a trestu, jinak by mu zřejmě hrozil vyšší trest.

Jsem alkoholik. Muž soudu v Pardubicích přiznal, že zavraždil družku sekáčkem

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám