Hlavní obsah

Detektivové mají luxusní úlovek, auto za čtyři milióny

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vskutku luxusní úlovek v podobě auta Aston Martin Rapide v hodnotě čtyř miliónů korun se podařil zajistit detektivům z protikorupční policie (ÚOKFK).

Foto: Profimedia.cz

Aston Martin Rapide. Ilustrační foto

Článek

Stalo se tak v rámci akce Pavučina, při níž minulý týden během dvou dnů zadrželi a obvinili celkem deset úvěrových bankovních podvodníků. Součástí skupiny byl i zaměstnanec poškozené banky, ze které obvinění vylákali díky falešným smlouvám a fiktivním fakturám 160 miliónů korun.

„Policie v rámci této rozsáhlé realizace provedla čtyři domovní prohlídky i dalších prostor včetně firem, pozemků i automobilu Aston Martin Rapide v hodnotě čtyř miliónů, který byl následně zajištěn jako náhradní hodnota výnosu z trestné činnosti,“ řekla v úterý Právu mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

Luxusní vůz přitom podle ní policie zabavila údajně hlavě této skupiny, muži, který nyní ještě s dalším komplicem sedí ve vazbě. Kopecká doplnila, že podvody podezřelých byly sice velmi sofistikované, ale zároveň jednoduché. Část z nich zamířila do nejmenované banky sjednat si úvěry s tím, že tam předložila a zastavila ve prospěch finančního ústavu falešné smlouvy na různá stavební díla s několika lukrativními odběrateli.

Milióny z úvěrů pak podvodníci čerpali tak, že bance postupně předkládali fiktivní faktury na práce, které nikdy neudělali, a dodali i padělané protokoly o předání již hotové stavby. Tyto podvody pak kryl přímo zaměstnanec banky, když získané peníze opakovaně převáděl na účty různých společností, aby nakonec většina financí skončila u obviněných. „Obviněným hrozí v případě pravomocného odsouzení tresty od pěti do deseti let,“ upřesnila Kopecká.

Reklama

Výběr článků

Načítám