Hlavní obsah

Déšť v Plzni vypláchl kanály, splašková voda vzala rybám kyslík

Právo, pab

Hasiči zasahovali v pátek ráno na řece Berounce u Plzně, kde se na hladině objevily ryby břichem vzhůru. Původně měli podezření, že vodu zamořila nebezpečná látka a proto v místě postavili nornou stěnu. Později se ukázalo, že příčinou byl úbytek kyslíku.

BEZ KOMENTÁŘE: Déšť v Plzni vypláchl kanály, splašková voda vzala rybám kyslíkVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Ten způsobily koliformní bakterie, které se do řeky dostaly z městských kanálů po čtvrtečním přívalovém dešti. Škody jsou naštěstí minimální, nepřežily jen drobné ryby. Hromadnému úhynu totiž včasnou reakcí zabránili vodohospodáři.

„Situaci jsme předvídali, a proto jsme v noci pustili více vody z přehrady v Českém údolí,“ uvedl Petr Vicenda z Povodí Vltavy.

Na nedostatek kyslíku ve vodě upozorňuje správce toku speciální čidlo, které do řeky instalovali v roce 2014 sportovní rybáři. Díky tomuto monitorovacímu zařízení pomohla záchranná vlna z přehrady zažehnat kritickou situaci několikrát.

„Už se tak neopakují se případy z minulosti, kdy plavala celá řeka břichem vzhůru,“ řekl Právu vedoucí Záchranné stanice živočichů v Plzni Karel Makoň.

Čidlo je ponořené asi půl metru ve signalizuje nebezpečí při poklesu obsahu kyslíku na hodnotu 1,5 mg/l. Varování přijde v podobě SMS zprávy. „Dispečer na Povodí pak v počítači vidí, jak se mění hodnoty, jestli dál obsah kyslíku klesá a bude tak nutné zvýšit průtok vody,“ vysvětlil Jaroslav Vogl z českého rybářského svazu v Plzni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám