Hlavní obsah

Desítky nakažených v Benešově, ve školách se šířily noroviry

– Benešov

Na základní škole Dukelská v Benešově se u některých dětí a zaměstnanců vyskytly akutní zažívací potíže. Problémy měli i studenti gymnázia, kteří se stravují ve stejné jídelně. Minulý týden v pátek hlásilo potíže asi 30 lidí, poté přibyli další. Hygienici zjistili, že jde o norovirovou infekci.

Foto: Profimedia.cz

Norovirus (animace, ilustrační foto)

Článek

Nešlo o přenos z jídla ve školní jídelně, ale od nakaženého člověka, řekla mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

Noroviry se projevují nevolnostmi, zvracením a průjmy. Potíže mají rychlý nástup a odezní za 12 až 72 hodin. Infekční onemocnění se snadno přenáší v rodinách a kolektivech.

„Nebylo to rozhodně z jídla, původcem byla nemocná osoba," uvedla mluvčí. Nakaženy byly desítky lidí, přesné počty k současné středě mluvčí nevěděla.

Ve vodovodu v Poličce byly infekční noroviry, ukázaly rozbory

Domácí

Hygienici ve školách zavedli protiepidemická opatření. Studenti musejí dodržovat důslednou hygienu rukou, lidé s příznaky onemocnění nesmějí do kolektivu nebo manipulovat s potravinami, nápoji či nádobím.

„Osoby, které byly v kontaktu s nemocným, byť nemají žádné příznaky, by se neměly účastnit hromadných a společenských akcí," dodala Šalamunová.

Za střevní potíže hudebního souboru v Praze mohly noroviry

Krimi

Místostarosta Zdeněk Zahradníček (Volba pro Benešov) upozornil na to, že do protiepidemických opatření se musí zapojit obě školy, postižení i jejich rodinní příslušníci.

„Jako zřizovatel základní školy i školní jídelny tuto situaci považujeme za závažnou a na jejím řešení spolupracujeme s Krajskou hygienickou stanicí Středočeského kraje, a stejně tak činí i obě zmíněné příspěvkové organizace," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám