Hlavní obsah

Ve vodovodu v Poličce byly infekční noroviry, ukázaly rozbory

• Aktualizováno

Za zvýšený dlouhodobý výskyt průjmů u obyvatel Poličky mohly noroviry, které jsou rezistentní vůči běžnému množství chloru ve vodě. Odhalily to rozbory vody z místního vodovodu. Za několik posledních týdnů onemocnělo v Poličce průjmem několik desítek či stovek lidí. Přesná čísla hygienici nemají, neboť ne všichni byli u lékaře.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Již předběžné výsledky rozborů vzorků ukázaly zvýšený výskyt indikátorových bakterií fekálního původu, tedy bakterií vyskytujících se v zažívacím traktu lidí, Pokud se ve vzorku nacházejí tyto bakterie, je pak vysoce pravděpodobné, že jsou v něm i nebezpečné viry.

Nález norovirů posléze potvrdily i konečné výsledky rozborů.

„Je to jeden z nejinfekčnějších virů, naprosto běžně se vyskytující, který se přenáší kontaktem mezi lidmi i z kontaminovaných povrchů. Je nesmírně odolný, působí na něj jen vybrané dezinfekční prostředky s vysokým obsahem alkoholu,“ uvedl ředitel odboru obecné a komunální hygieny Krajské hygienické stanice v Pardubicích Jaroslav Říha.

Viroví původci střevních onemocnění (nejčastěji noroviry) jsou často hlášenou infekcí letního období a právě noroviry jsou považovány za nejčastější původce onemocnění zažívacího traktu dětí a dospělých. Zdrojem této nákazy je nemocný člověk, onemocnění se přenáší úzkým kontaktem v kolektivu a fekálně orální cestou. Po jednom až dvou dnech po nákaze dojde k rozvoji zdravotních potíží, kdy dominuje bolest břicha, zvracení a nečetné vodnaté stolice, teplota do 38 °C.
Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy

Správci vodovodu odstavili vodní zdroje v Poličce a provedli proplachování sítě vodou se zvýšeným obsahem chloru.

Předseda představenstva společnosti VHOS, která vodovod provozuje, Zdeněk Šunka si neumí přítomnost norovirů v pitné vodě vysvětlit. Vodárny už vyprázdnily jeden vrt, kde bylo znečištění nalezeno, vytáhly čerpadla a vše dezinfikovaly. Zdroj také pracovníci prohlédli kamerou za přítomnosti hydrogeologa. Vodárny se snaží zjistit, jestli se znečištění do vrtu nedostalo z podzemích vod. „Kontrolujeme také kanalizaci, odlehčovací komory a další zařízení. Kroutí nad tím hlavou i lidé, kteří mají praxi desítky let,“ řekl Šunka.

Hygienická stanice doporučila lidem vodu určenou k přímé spotřebě převařovat, případně používat vodu balenou.

Noroviry měly na svědomí takzvanou dejvickou epidemii v roce 2015, kdy v Praze na přelomu května a června onemocnělo asi 11 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám