Hlavní obsah

Desetiletá dívka vylétla na Zadově ze sáněk, do nemocnice ji musel přepravit vrtulník

Právo, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desetiletá dívenka utrpěla těžké zranění poté, co vylétla ze sáněk na sjezdovce v areálu šumavského Zadova. První pomoc jí zajistili horští záchranáři, pak ji musel přepravit armádní vrtulník do nemocnice.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Po nehodě nezůstala na místě, protože vypadla na prudkém svahu. Musela sjet po zledovatělých boulích ještě několik metrů na povlovnější místo. Její rodiče jsou cizinci, takže jim chvíli trvalo, než se domluvili s někým z našich turistů, aby zavolali pomoc. Když jsme dorazili, dívka byla malátná, v podstatě nekomunikovala a bylo evidentní, že utrpěla silnější otřes mozku,“ uvedl k nehodě Václav Kouba, zasahující člen Horské služby Šumava.

Horští záchranáři měli podezření na poranění krční páteře, a nasadili jí proto límec a převezli ji ke stanici, kde si ji vyzvedl vrtulník zdravotních záchranářů. „Přepravili jsme ji na traumacentrum českobudějovické nemocnice se středně těžkým poraněním hlavy a horní končetiny. Na místě zasahovaly dvě posádky a vrtulník,“ upřesnila mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kavková.

Náčelník horské služby Michal Janďura varuje před sáňkováním na prudkých sjezdovkách.

„Rodiče by rozhodně neměli pouštět malé děti na sjezdové tratě pro dospělé. Samozřejmě vůbec ne na sáňkách nebo plastových bobech. V takovém případě hrozí těžké zranění. Zrovna jako v tomto případě,“ konstatoval Janďura. Dodal, že v současné době je na sjezdovkách sníh uježděný, místy zledovatělý a v podstatě všude velmi tvrdý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám