Hlavní obsah

Desetiletá dívka si při lyžování poranila záda

Hradec Králové

Desetiletá holčička v sobotu dopoledne při lyžování ve skiareálu Benecko v Krkonoších vyletěla na hrbolu do vzduchu a dopadla na záda. Záchranáři horské služba ji kvůli podezření z poranění páteře umístili do vakuové matrace, do nemocnice pak byla transportována helikoptérou.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Dospělé osoby zodpovědné za svěřené děti by měly děti poučit o rizikách rychlé jízdy. Před úrazem je přilba neochrání, varují záchranáři. Ilustrační foto

Článek

„Holčička sice měla přilbu, ale při pádu si především podle všeho poranila záda. Měli jsme podezření na vážné zranění v oblasti páteře, a proto jsme ji umístili do tzv. vakuové matrace,“ popsal situaci náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš.

Kvůli tomu podle něj povolala horská služba vrtulník Letecké záchranné služby z Hradce Králové, který ji transportoval do nemocnice.

Kvůli podobnému případu odpoledne vyrážel vrtulník směrem k hradecké nemocnici znovu. Tentokrát vezl 16letého chlapce, který ve skiareálu Deštné v Orlických horách nezvládl skok z můstku a rovněž si poranil záda. „Chlapec byl krátce v bezvědomí a poté, co se probral, si stěžoval na bolest v zádech. Měli jsme podezření na vážné zranění v oblasti páteře, proto jsme jej umístili do tzv. vakuové matrace a dali mu krční límec,“ uvedl Jan Pochobradský, zasahující člen Horské služby.

„Osoby, které jsou za děti zodpovědné, je musejí seznámit s Desaterem FIS pro pohyb na sjezdových tratích. Zejména je nutné, aby jim vysvětlily možné následky rychlé jízdy a nerespektování obtížnosti sjezdovek,“ doplnil k tomu Klepš.

Nebyly to ovšem v sobotu jediné případy pádu na sjezdovce, kvůli nimž vzlétal záchranářský vrtulník. Do ostravské nemocnice převážela helikoptéra 38letého lyžaře, který se zranil u Malé Morávky. Lékaři u něj měli podezření na poranění páteře.

Reklama

Výběr článků

Načítám