Hlavní obsah

Padělky zakázané chemie končily i ve fitness centrech v Česku, policie zatýkala

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Surovinu měli z Asie, výroba probíhala v Rumunsku a padělané přípravky pak rozesílali do různých států včetně Česka, tak vypadal podle policie byznys se zakázanými látkami s hormonálním účinkem, kvůli němuž nyní kriminalisté obvinili přes 20 lidí z nejméně pěti států. Nelegální chemikálie končily v posilovnách a fitness centrech.

Foto: Policie ČR

Údajný gang podle policie obchodoval se zakázanými látkami s hormonálním účinkem

Článek

O případu, na němž pracovali policisté z více zemí, v pátek informoval na tiskové konferenci ředitel Národní protidrogové centrály (NPC) Jakub Frydrych. Šlo o falzifikát oficiálního léčiva v podobě ampulí a tablet.

„Odběratele anabolických steroidů v podobě falzifikátů léčiv tvořili, jak v České republice, tak v ostatních zemích EU, zejména profesionální kulturisté, powerlifteří a majitelé a zákazníci různých fitness center. V čele organizované skupiny stáli tři hlavní pachatelé, dva slovenští státní příslušníci a jeden turecký statní příslušník trvale pobývající na území České republiky,” uvedl.

Úřady rozbily síť pašeráků čínských anabolik, zatkly 21 Slováků

Evropa

Muž z Turecka se podobné trestné činnosti se dopouštěl i v minulosti. V Česku padlo celkem šest obvinění. Na Slovensku skončilo v poutech 18 lidí.

Foto: Policie ČR

Policie při vyšetřování zabavila také luxusní vozidla

Další podezřelé obvinili kriminalisté například v Německu, Švédsku nebo v Nizozemsku, šlo však o „menší ryby” - lidi spíše na středních a nižších pozicích distributorského řetězce.

Podle Frydrycha jde z českého pohledu o významný zásah, za posledních 15 let patří k největším.

V konečníku i pod známkou na pohledu: Gang pašoval do věznice pervitin

Krimi

Účinnou látku a veškerá potřebná zařízení podle vyšetřovatelů skupina dovážela z jihovýchodní Asie.

Foto: Policie ČR

Surovinu k výrobě anabolik měli obvinění podle policie z Asie, samotná výroba probíhala v Rumunsku

„Organizátoři zajistili výrobu a dovoz účinné látky z Číny, na území Slovenska od oficiální firmy zabývající se výrobou medicínských obalů objednali skleněné ampule v řádech milionů kusů a na území České republiky nechali vyrobit papírové přebaly, které se nelišily od originálu,” popsala metody podezřelých mluvčí NPC Barbora Kudláčková.

Gang dovážel z Asie steroidy a padělky léků, pervitin pak dodával do Rakouska

Krimi

Samotná výroba a balení padělků léčiv probíhaly v průmyslovém areálu na okraji města Arad v Rumunsku. Výrobky pak putovaly buď přes Česko, Slovensko nebo přímo do jednotlivých států a přes další kontakty ke koncovým uživatelům.

Obviněným hrozí v případě odsouzení až 12 let vězení. Frydrych zároveň nevyloučil, že by v budoucnu mohli být obviněni další lidé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám