Hlavní obsah

Další únik oxidu uhelnatého v Moravskoslezském kraji. Rodinu zachránila duchapřítomnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasiči v Moravskoslezském kraji zasahovali v sobotu v rodinném domě v Příboře u dalšího případu úniku oxidu uhelnatého. Událost naštěstí neskončila tak tragicky jako v Opavě, kde si otrava vyžádala tři lidské životy, mezi oběťmi je i desetiletá dívka.

Foto: Lucie Kándlová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jednomu z členů rodiny se udělalo špatně, proto na místo vyrazila záchranka, popsal mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák. Obyvatele zpočátku vůbec nenapadlo, že by mohlo jít o otravu plynem. Na to přišli až přivolaní záchranáři.

„I přesto, že bylo ještě před příjezdem hasičů zahájeno větrání, naměřili 30 ppm tohoto nebezpečného plynu. Zdravotníci odvezli do nemocnice jednu osobu, další tři zkontrolovali na místě,“ uvedl Kozák. Podotkl, že stejně jako v Opavě, ani v domě v Příboře nebyl nainstalován detektor plynu.

Matka s desetiletou dcerou a její přítel se otrávili v Opavě

Krimi

„Otravy oxidem uhelnatým z lokálních topidel a ohřívačů vody jsou i v našem kraji poměrně časté a nezřídka končí úmrtím. Hasiči neustále varují před tímto nebezpečím a nabádají k pravidelným kontrolám a opravám těchto zařízení a také k nákupům detektorů CO. Jejich cena na trhu se dnes pohybuje kolem jednoho tisíce korun,“ sdělil Kozák.

Oxid uhelnatý je neviditelný plyn bez zápachu, proto ho člověk nemůže smysly zaregistrovat. Detektor zajistí okamžité upozornění na CO, který začne vznikat u špatně spalujících zařízení.

Únik nebezpečného plynu neměl naštěstí tak fatální následky jako v Opavě, kde se v sobotu oxidem uhelnatým otrávil sedmapadesátiletý muž, spolu s ním zemřela i jeho o jedenáct let mladší družka a také její nezletilá dcera, ročník 2012. V bytě byl nalezen i mrtvý pes. Příčinu úniku oxidu z ohřívače vody zjišťuje policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám