Hlavní obsah

Další pád ze Sněžky. Mladou ženu hledali horští záchranáři, našli ji v Polsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Záchranáři s Horskou službou ČR v úterý odpoledne zasahovali u dalšího pádu osoby na Sněžce. Mladá žena, jež byla na hoře společně se šestičlennou skupinou, měla sklouznout z Jubilejní cesty. Na místo byl vyslán záchranářský vrtulník s lékařem na palubě, osmnáctileté turistce se nakonec nic nestalo. Minulý týden po pádu na Sněžce přišli o život dva polští turisté.

Foto: https://sniezka.webcamera.pl

Záchranná akce v okolí Sněžky z minulého týdne

Článek

Záchranáři na Sněžku vyslali pozemní posádky i vrtulník, ten ale nakonec nevyužili. „Žena, cca 18 let, byla nalezena v Karpaczi bez zranění. Vrtulník na místo nedoletěl kvůli počasí, čekal v Peci pod Sněžkou,“ sdělil Novinkám mluvčí záchranářů Ivo Novák.

Turistka byla podle informací Novinek součástí několikačlenné skupiny, která se vydala na uzavřenou Jubilejní cestu. „Ostatní nebyli schopni se z Jubilejní cesty ze zledovatělého terénu dostat. Zavolali si pomoc a kolegové je dostali ke Slezskému domu,“ popsal mluvčí Horské služby Marek Fryš.

Do akce na záchranu dívky bylo povoláno i několik horských záchranářů z Polska. „Záchranářům se s ní podařilo navázat zvukový kontakt, na zavolání se ozvala,“ popsal Novinkám v průběhu pátrání zástupce náčelníka polského GOPR z Karpacze Gregor Tarczewski.

„Skupina českých turistů neměla na Jubilejní cestě, která je uzavřena, v zimě co dělat,“ dodal Tarczewski.

Minulý týden v úterý došlo na Sněžce k pádu dvou polských turistů. Muži ve věku 23 a 47 let se zřítili z vrcholku na polskou stranu nejvyšší hory v Česku, při pádu překonali i Jubilejní cestu, která je v zimě uzavřena. Oba zemřeli na následky pádu z přibližně 900 metrů.

Záchranná služba tehdy na místo vyslala vrtulník z Hradce Králové a Liberce, další přiletěl z Polska. Těla vyprostila horská služba za pomoci lan, další pohřešovaný nalezen nebyl.

Turisté, kteří se zřítili z vrcholu Sněžky, padali skoro kilometr

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám