Hlavní obsah

Rozsáhlá záchranná akce na Sněžce: Dva lidé nepřežili pád do údolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněžka
Aktualizováno

Na Sněžce probíhala v úterý záchranná akce po pádu lidí na zledovatělém povrchu. Dva muži neštěstí nepřežili. Do hledání se zapojily i vrtulníky. Oběťmi jsou Poláci.

Záchranná akce v okolí SněžkyVideo: Vladislav Prouza, Novinky

 
Článek

K neštěstí došlo na severní straně Sněžky. Mluvčí záchranky Královéhradeckého kraje Ivo Novák Novinkám sdělil, že dva lidé utrpěli při pádu ve zledovatělém terénu zranění neslučitelná se životem.

Česká horská služba uvedla, že přijala hlášení o pádu několika osob ze Sněžky na polskou stranu do kotle Lomniczki od polské turistky okolo 14. hodiny. Podle svědka měli turisté spadnout asi v polovině cesty z vrcholu směrem ke Slezskému domu.

„Na pomoc poraněným se ihned vydala šestičlenná skupina záchranářů z Pece pod Sněžkou a polské horské služby GOPR. Do sedla pod Sněžkou zamířily také tři vrtulníky záchranné služby,“ popsali horští záchranáři na sociální síti s tím, že šlo o dva stroje z české strany a jeden polský.

Foto: https://sniezka.webcamera.pl

Záchranná akce v okolí Sněžky

Turista se zřítil z krkonošské hřebenovky do potoka, pomáhat musel vrtulník

Krimi

„Po několika minutách pátrání horští záchranáři nalezli dvě těla, bohužel bez známek života. Dle prvních informací z místa zásahu se jednalo o polské turisty. Jeden z nich sklouzl z vrcholu a zastavil se cca 250 m pod Jubilejní cestou. Tělo druhého turisty záchranáři objevili až na dně údolí,“ doplnili.

Nikoho dalšího nenašli

Obětmi by měli být dva muži, mluvčí policie v Jelení Hoře (Jelenia Góra) v televizi TVN24 potvrdila informace české horké služby, že pocházeli z Polska.

Záchranáři do večera prohledávali takzvaný žlab smrti, kterým se muži zřítili, nikoho dalšího však nenašli a pátrání ukončili, uvedlo vratislavské vydání listu Gazeta Wyborcza s odvoláním na polskou horskou službu.

Náčelník polské horské služby Adam Tkocz deníku Gazeta Wyborcza řekl, že třetí člověk, o kterém původně mluvili svědci, pravděpodobně na svahu nebyl. Lidé zřejmě padající batoh považovali za člověka.

Letošní zimu jde o první oběti nejvyšších českých hor. Výstraha před zledovatělým terénem platí v Krkonoších posledních několik dnů.

Horská služba po tragédii na Sněžce: Už včera tu podobná akce byla

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám