Hlavní obsah

Další oběť kyberšmejda. Muž přišel za pár dní o životní úspory a ještě bude splácet bankám úvěr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Nejen o celoživotní úspory ve výši 450 tisíc korun přišel muž (64) z Olomouce. Navíc bude muset bankám splatit dva úvěry ve výši 1,8 milionu korun. O peníze jej připravil podvodník, kterému muž naletěl, když chtěl investovat do akcií společnosti ČEZ. Novinky o tom v pátek informoval policejní mluvčí Libor Hejtman.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Loni 29. prosince podle něj muže zaujala na internetu reklama na nákup akcií společnosti ČEZ. Klikl na reklamní odkaz, dozvěděl se pár základních informací a telefonní číslo na investiční společnost.

„Číslo vytočil a příjemci hovoru sdělil, že by měl zájem o zakoupení akcií. Postupně hovořil s několika muži, kteří mu sdělovali základní informace. Zájemce se rozhodl investovat částku pět tisíc korun. Poté obdržel e-mail s odkazem na finanční platformu, na kterou klikl a viděl, že je majitelem čtyř akcií společnosti ČEZ,“ uvedl mluvčí.

V úterý 2. ledna muži zavolal domnělý poradce, který investora naváděl, jak se má v dané platformě pohybovat. Přitom se jej zeptal, jestli nechce do budoucna investovat další peníze. Muž to nevylučoval a poradce se od něj dozvěděl, že má u dvou bank založené účty.

Žena dělala hloupou a nahrála si hovor s kyberšmejdem

Krimi

„Domnělý finančník muži navrhl, že pokud chce dále investovat, měl by spárovat jejich platformu s jeho bankovními účty. Pak muže požádal, aby si oba účty otevřel v internetovém bankovnictví,“ konstatoval Hejtman.

Běžte pět metrů od počítače, radil podvodník

Zdůvodnil to podle něj tím, že v nich musí něco zkontrolovat a provést kontrolní převod. Také jej zajímal způsob připojení k internetu a potvrzování bankovních převodů. „Když se dozvěděl, že muž je k internetu připojen přes wi-fi a potvrzuje transakce mobilním telefonem pomocí SMS zpráv zaslaných z banky, sdělil mu, že v danou chvíli nesmí být s telefonem blíže než pět metrů od počítače. Muž mu uvěřil a vzdálil se. Mezitím na telefonu potvrzoval transakce zaslané bankou,“ podotkl mluvčí.

Poradce muži také říkal, že účty jsou blokované a nemá je otevírat, než mu řekne. Ve čtvrtek 4. ledna mu telefonicky sdělil, že to ještě chvíli potrvá a ozve se mu později. Poškozený muž se i přes zákaz ze strany poradce přihlásil do internetového bankovnictví a zjistil, že na spořicích účtech nemá žádné peníze.

„Navíc zjistil, že má sjednaný úvěr na částku 1,5 milionu korun v jedné bance a úvěr ve výši 300 tisíc korun v druhé bance. Oba úvěry i naspořené peníze podvodník postupně převedl na osm účtů v zahraničí,“ uvedl Hejtman.

Policisté podle něj případ vyšetřují pro podezření ze spáchání zločinu podvodu, za který pachateli hrozí v případě jeho dopadení trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

„Pokud se rozhodnete zhodnotit své úspory, přistupujte k investicím s vysokou mírou obezřetnosti. Nedejte na lákavé reklamy o výhodném zúročení finančních prostředků. Nikdy neposkytujte vzdálený přístup do svého počítače ani telefonu osobě, kterou neznáte. V žádném případě neznámému člověku nesdělujte své osobní údaje a informace k internetovému bankovnictví,“ přidal na závěr radu budoucím potenciálním investorům policejní mluvčí.

Falešný bankéř ČNB připravil ženu o statisíce, další peníze jí zachránila banka

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám