Hlavní obsah

Další incident na dráze: Osobní vlak u Prahy měl v zádech rychlík

Novinky, jap
Černošice

Dva vlaky se v neděli odpoledne dostaly na stejnou kolej v Černošicích v okrese Praha-západ. Strojvedoucí rychlíku si naštěstí všiml, že se blíží k pomaleji jedoucímu osobnímu vlaku, a tak včas zastavil.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Vlaky se v Černošicích dostaly na stejnou kolej, na místě zasahovali také hasiči

Článek

Na trati probíhá rekonstrukce. K události došlo v neděli odpoledne poté, co osobní vlak a rychlík krátce po sobě projely na zelený signál návěstidlo v Černošicích. Podle informací Novinek měla obsluha po projetí osobního vlaku přehodit návěstidlo na „stůj”, což se ale podle všeho nestalo.

Krátce za osobním vlakem tak projel po stejné koleji rychlík jedoucí z Klatov do Prahy. Ještě před Prahou si ale strojvedoucí rychlíku podle informací Novinek všiml, že se blíží zezadu k osobnímu vlaku, který jede po stejné koleji. Vlak proto zastavil a událost ohlásil.

Po tragické srážce vlaků inspekce žádá lepší zabezpečení tratí

Domácí

Do Černošic pak vyrazil inspektor Správy železnic (SŽ), který se celou věcí zabývá. „Došlo k zastavení vlaku pomocí radiobloku. V současné době celou situaci prověřujeme,” sdělila mluvčí správy Radka Pistoriusová. Radioblok je zabezpečovací zařízení, které umožňuje zastavit vlak na dálku přes dispečera.

Kvůli incidentu na trati zůstaly v Černošicích spuštěné závory na železničním přejezdu, což způsobilo krátce po incidentu kolony na silnici mezi Prahou a Řevnicemi. Dopravu odkláněli strážníci městské policie.

Na koridoru se srazily vlaky, jeden z nich vykolejil

Krimi

Dráhy zavedly mezi Prahou a Dobřichovicemi náhradní autobusovou dopravu.

Na železnici se jednalo o další incident za poslední dny, v pátek se srazily dva vlaky v Běchovicích u Prahy, když jedoucí osobní souprava narazila do stojícího rychlíku. Osobní vlak jel pro cestující z odstaveného pendolina, které na trati předtím srazilo chodce.

Tragické následky měla před tím v úterý srážka na trati mezi Perninkem a Novými Hamry na Karlovarsku, kde se čelně srazily dva osobní vlaky. Nehoda si vyžádala dva mrtvé a 24 zraněných.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám