Hlavní obsah

Na koridoru se srazily vlaky, jeden z nich vykolejil

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jap, alt

Dva vlaky se v pátek odpoledne srazily v Běchovicích u Prahy. Jedoucí osobní souprava narazila do stojícího rychlíku. Osobní vlak jel pro cestující z odstaveného pendolina, které na trati předtím srazilo chodce. Tři vagóny vykolejily, sdělil Novinkám mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Podle mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Radky Pistoriusové šlo o boční střet, nehoda se tedy stala na výhybce. Škoda je 5,5 milionu. Situace navíc podstatně komplikuje železniční dopravu, rychlíky nabírají obrovská zpoždění.

Srážka vlaků u BěchovicVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Vlaky se srazily v malé rychlosti a nikdo se nezranil. Tři lidi ovšem ošetřili zdravotníci s akutní stresovou reakcí. Zemřel člověk, kterého předtím srazila souprava Pendolino.

V Běchovicích byly evakuovány tři stovky lidí, kteří pod dozorem hasičů přecházeli koleje, nasedali do autobusů a dalšího přistaveného vlaku.

Po sražení osoby byl provoz na koridoru z Prahy na Kolín veden pouze po jedné koleji ze tří. Na jednu kolej mířil náhradní vlak, který měl převzít asi 150 evakuovaných cestujících z Pendolina a pokračovat s nimi v cestě. Když přijížděl, narazil do stojícího vlaku, popsala Novinkám mluvčí policistů Eva Kropáčová.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Trhlina na jednom z vlaků

„Dopravce poslal pro cestující z Pendolina náhradní soupravu Elefant. Ta se při dojíždění střetla s rychlíkem R 989, který stál na koleji,” popsala Novinkám mluvčí SŽDC Pistoriusová.

Podle výpovědí svědků na místě si strojvedoucí v jedné chvíli všiml, že vedle něj jede ve stejném směru druhý vlak, ale koleje před nimi se sbíhají. Použil proto rychlobrzdu, ale srážce už nezabránil.

Vykolejily všechny tři vagóny osobního vlaku Elefant, z rychlíku bylo evakuováno asi 300 lidí. Zabezpečovací zařízení na trati podle Pistoriusové fungovalo.

Po tragické srážce vlaků inspekce žádá lepší zabezpečení tratí

Domácí

Pistoriusová kolem 18:30 upozornila, že po srážce byl provoz na koridoru mezi Prahou-Libní a Běchovicemi zastaven úplně, což znamená komplikace na celém koridoru z Prahy do Ostravy. Ten bývá v pátek odpoledne značně vytížen.

Cestu komplikuje další závada

Později byl provoz částečně obnoven a vlaky jezdí i odklonem přes Čelákovice a Lysou nad Labem. Tato trať je ovšem přetížena i normálně, v současnosti je navíc  v rekonstrukci a v provozu je pouze jedna kolej. Rychlíky se tam tak začaly hromadit na trati a zpoždění ještě narůstá.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Evakuovaní cestující na nádraží v Běchovicích

Foto: Policie ČR

Do zastaveného rychlíku narazil osobní vlak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám