Hlavní obsah

Mezi železničáři se zvedla vlna solidarity se zraněnými kolegy

Právo, vor

Nevídaná vlna solidarity se zvedla nejenom mezi železničáři se zraněnými kolegy z čelního střetu dvou osobních vlaků u Perninku na Karlovarsku, při které v úterý odpoledne zemřeli dva cestující a dalších čtyřiadvacet lidí bylo zraněno.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Na transport po silnici čeká na nádraží v Perninku na Karlovarsku po čelní srážce těžce poškozená část vlakové soupravy RegioNovy.

Článek

Mezi zraněnými jsou i strojvedoucí a vlakvedoucí z vlakové soupravy RegioNova jedoucí od Karlových Varů a vlakvedoucí z RegioSharku, který jel od Perninku.

Jejich kolega z práce Ladislav Drobný, vlakvedoucí z Chomutova, založil ve středu 8. července transparentní účet u Fio banky, kde se lidé, a především železničáři, skládají finančně na pomoc svým zraněným kolegům.

Foto: Jiří Forman / Aktu.cz

Čelní srážka dvou osobních vlaků U Perninku na Karlovarsku

V sobotu po poledni bylo na transparentním účtu takřka čtvrt milionu korun.

Vlak do Varů měl čekat, ale nečekal. Protijedoucí soupravu odhodil 12 metrů zpět

Krimi

„Rozhodli jsme se, že naše kolegy podpoříme a založíme transparentní účet, na který může kdokoliv přispět libovolnou částkou. Vybraná částka bude rozdělena těmto třem vyjmenovaným kolegům,“ uvádějí organizátoři sbírky na sociálních sítích, kde transparentní účet propagují. Příspěvky přitom chodí nejenom z celé republiky, ale i ze Slovenska.

Zdemolovaná RegioNova po nehoděVideo: Rudolf Voleman, Právo

„Věřím, že zdravotní následky budou minimální,“ uvedl jeden z dárců ze Slovenska. Další dobrodinci jsou například z Tanvaldu, Prahy nebo ze Studénky. Zatím nejvíce poslala základní organizace Federace strojvůdců ČR v Šumperku, a to patnáct tisíc korun.

V seznamu je mnoho desítek větších i drobných dárců, kteří chtějí svým kolegům finančně pomoci v tíživé životní situaci.

Horal, který dorazil k vlakům jako první: Takový pohled jsem nikdy nezažil

Krimi

K tragické nehodě dvou osobních vlaků došlo v úterý krátce po 15. hodině asi čtyři sta metrů za železniční stanicí v Perninku, směrem na Karlovy Vary.

Foto: Armáda ČR

Srážka vlaků u Perninku

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Nehoda vlaků u Perninku

Foto: Drážní inspekce

Nehoda vlaků u Perninku

RegioShark, který měl podle dosavadního vyšetřování ve stanici počkat a minout se tam s vlakem RegioNova jedoucím od Karlových Varů, se vydal podle všeho na trasu předčasně, a proto došlo ke srážce vlaků.

Trať, na které se nehoda stala, není nikterak technicky zabezpečena, aby k takové nehodě nemohlo dojít.

Sražené vlaky na trati mezi Perninkem a Novými HamryVideo: Jiří Forman, Aktu.cz

Zabezpečení je na této trati postaveno čistě na lidském faktoru, kdy se strojvedoucí telefonicky ptá dispečera, zda může vyrazit na trať.

Policie zahájila úkony trestního stíhání se strojvedoucím kvůli podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Vyšetřování může trvat řadu měsíců. Jednou z teorií je i to, že si strojvedoucí spletl dny a na trať vjel v domnění, že je víkend a protijedoucí soupava nejezdí.

Na koridoru se srazily vlaky, jeden z nich vykolejil

Krimi

ČD již dříve oznámily, že jsou připraveny odškodnit postižené z nehody. Dopravní noviny navíc uvedly, že ČD se společností Cargo založily vlastní nadační fond, jehož prostřednictvím chtějí podporovat železničáře, kteří utrpěli úraz při službě a dostali se do finanční nouze.

Podle státních drah se tento fond připravoval řadu měsíců, není přímou reakcí na nehodu u Perninku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám