Hlavní obsah

Chtěli vydělat na kůrovcové kalamitě, zůstaly po nich milionové dluhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Luxusní auta, život na vysoké noze a po pár měsících také takřka třicetimilionové dluhy. Tak vylíčila obžaloba jednání dvou podnikatelů v lesnictví, kteří chtěli využít těžařského boomu při kůrovcové kalamitě. Místo výhodného byznysu nyní mužům hrozí u brněnského krajského soudu až deset let vězení.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Lubomír Soja (druhý zleva) a Denis Tran (vpravo) stojí před soudem za podvod

Článek

Státní zástupce posadil na lavici obžalovaných pětatřicetiletého Lubomíra Soju a o rok mladšího Denise Trana. Oba jsou jednateli společnosti DL-export wood, kterážto jako právnická osoba taktéž čelí obžalobě.

„Věděli, že mají jen minimální oficiální příjmy a kapitál, a s vědomím, že nedostojí závazkům vůči dodavatelům, tyto neustále udržovali v přesvědčení, že jim bude řádně zaplaceno. Úmyslně již od počátku podnikání buď dodavatelům nehradili, nebo prováděli pouze částečné úhrady, a to zejména u dodavatelů, kteří na úhradu velmi naléhali, případně nebyli ze zahraničí,“ stálo v obžalobě s tím, že muži neplatili za těžařské stroje či jiné služby.

Do podnikání se pustili v květnu 2019, ale už po pěti měsících podle obžaloby dosahovala míra zadlužení společnosti extrémně rizikových hodnot. „Až do konce fungování společnosti v létě 2020 měla společnost více věřitelů a souhrn jejích závazků převyšoval hodnotu jejího majetku, tedy byla v úpadku formou předlužení,“ dodal státní zástupce.

Policie po zásahu na generálním štábu armády obvinila šest lidí a tři firmy

Krimi

Podle obžaloby se muži dopustili podvodu, neplatili sociální odvody za své zaměstnance, a navíc zkreslovali údaje o stavu hospodaření. Dřevo podle žalobce sice těžili, ale utržené finanční prostředky místo na zaplacení strojů či dalších závazků použili na nákup aut a k osobní potřebě. Dluhy měli takto nasekat nejen vůči českým, ale i zahraničním firmám.

Soja před soudem jakékoli nekalé praktiky odmítl, soudní šlamastyka je prý výsledkem nepoctivého jednání jednoho z obchodních partnerů, který prý ze dne na den řekl, že už nic nezaplatí.

„S Denisem jsem se znal přes deset let a věděl jsem, že má kontakty na asijský trh se dřevem. Diskutovali jsme, jak by bylo možné podnikat, byla tu obrovská kalamita a dřevo se vyváželo do Číny. Přejmenovali jsme naši firmu a přihlásili jsme se do aukčního systému Lesů ČR na těžbu. Měli jsme spoustu lidí na těžbu, nakládku, komunikaci s revírníky,“ popisoval Soja.

Když to dřevo vyvezete, jste brutálně v plusu. My jsme si to moc dobře kalkulovali
obžalovaný Lubomír Soja

Podle znaleckého posudku byla společnost hned od začátku předlužená. „Určitě to nebylo tak, že bychom byli hned od začátku ve špatné ekonomické situaci. Měli jsme vypočítané, že z každé zakázky budeme mít třicet procent zisku. Nejdřív jsme museli platit za ty vyhrané aukce na těžbu – a než jsme se dostali ke dřevu, nějakou dobu to trvalo. Ale když pak to dřevo vyvezete, jste brutálně v plusu. My jsme si to moc dobře kalkulovali, ale hlavní důvod, proč to nevyšlo, byl ten pán, který nám řekl, že nám nezaplatí a že se bude klidně soudit,“ vysvětloval Soja.

Trestní senát v čele s Romanem Kafkou jednání v úterý odročil za účelem výslechu druhého obžalovaného, na řadu pak přijdou svědci a také znalec, který bude vysvětlovat své závěry o špatné ekonomické situaci společnosti.

Po zveřejnění článku se na redakci obrátil právní zástupce Lubomíra Soji Daniel Šír s tím, že při soudním jednání státní zástupce ani obžaloba nehovořila o luxusních autech a životu na vysoké noze, a že vozidlo Range Rover si jeho klient pořídil jako terénní vůz do lesa. Společnost, v níž působil obžalovaný Soja nebyla podle tohoto vyjádření od počátku předlužená, a změna názvu firmy nastala ihned při vstupu pana Soji do jejích struktur. Společnost podle jeho vyjádření v současné době vede několik civilněprávních řízení, kde vymáhá dlužné částky.

Žalobce zastavil část stíhání bývalého ředitele Lesů ČR Szóráda

Krimi

Reklama

Související témata:
Kůrovcová kalamita

Výběr článků

Načítám