Hlavní obsah

Chtěla ubodat obézního otce, dostala 14 let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Svým tukovým polštářům může děkovat za záchranu života třiašedesátiletý muž z Boskovicka. Přes jeho tukovou vrstvu se totiž nedostaly rány nožem, které mu zasadila jeho dvaadvacetiletá dcera. Muž díky své tloušťce a rychlé pomoci lékařů přežil, jeho dcera si ve středu u brněnského Krajského soudu vyslechla svůj trest za pokus vraždy – ve vězení stráví následujících 14 let.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Útok se odehrál v noci na začátku dubna v jednom z bytů v Boskovicích. Mladá žena se v kuchyni vyzbrojila nožem s patnácticentimetrovou čepelí, přikradla se ke spícímu otci a zasadila mu pět ran. „Měl hlubokou ránu vedoucí přes ucho do krku, další tři rány v břiše a jedna rána směřovala do třísla. Žádná rána nepronikla do dutiny břišní, protože poškozený měl na břiše tukovou vrstvu 35 centimetrů silnou. Byl to intenzívní útok, ale paradoxně pro nadměrnou obezitu čepel nože nemohla proniknout do dutiny břišní, obezita zmírnila i následky zasažení krku a stehna,“ konstatovala znalkyně z oboru soudního lékařství.

Proč žena na otce zaútočila, není známo. Obžalovaná stejně jako její otec i matka, která byla v době útoku doma, zarputile u soudu mlčeli, a obhájce se tak snažil svoji klientku vyvinit tvrzením, že byla v době útoku nepříčetná, neboť si prý vzala léky na bolest, čin spáchala v afektu a možná i pod vlivem drog.

Takovou obhajobu ale rozmetala na kusy znalkyně z oboru toxikologie, která v krvi ani moči nenašla žádnou stopu po lécích, natožpak drogách. Psycholožka s psychiatričkou navíc potvrdily, že žena byla v době činu příčetná.

Nikdy nepracovala

Ženu tak z útoku usvědčili hlavně svědci, kteří na místo tragédie dorazili jako první. Dvěma zasahujícím policistům se pobodaný muž svěřil, že na něj zaútočila jeho dcera, těsně po útoku v bytě lamentovala i matka a vykřikovala, že už nemá dceru a co že to provedla.

„Je věcí obžalované, jakou obhajobu si sama zvolila, z její strany tu nezazněla žádná lítost ani přiznání. Sice trpí lehkou formou mentální retardace, ale nikde nikdy nepracovala, ničím se nevyučila a neměla ani snahu se nijak zařadit do normálního života, což vzhledem k tomu, že je schopna normálně fungovat, svědčí o tom, jak přistupuje k životu,“ neměla s ženou žádné slitování předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová, jejíž odsuzující verdikt doprovázelo kvílení příbuzných. Žena se na místě odvolala, případ tak ještě posoudí Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám