Hlavní obsah

Chtěl mír a pak napadl u muzea Ukrajince v autě, teď čeká na trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská policie se zabývá případem ze sobotní demonstrace, kdy jeden z protestujících vběhl na magistrálu a začal útočit na auto s ukrajinskou registrační značkou. Následovala potyčka s řidičem, kterou klidnil antikonfliktní tým.

Incident u Národního muzeaVideo: Policie ČR

 
Článek

Incident natočili svědci a umístili záznam na Twitter. Je na něm vidět bílé auto, které přijíždí k přechodu, kde před něj vstoupil muž, ukazoval na SPZ a začal silně bouchat do kapoty. Chvíli předtím přitom demonstroval za mír. Řidič vystoupil a dožadoval se vysvětlení. Muž však podle videa hned zaútočil, což si napadený nenechal líbit, a oba se začali postrkovat. Emoce se snažil mírnit antikonfliktní tým.

Částečný záznam incidentu se dostal na veřejnost už dříve, neobsahoval ale začátek. Druhé zveřejněné video ukazuje, že konflikt vyvolal účastník demonstrace mlácením do kapoty auta. Za zvláštní pozornost stojí také chování davu, který situaci přihlíží. Útočníka nadšeně a vzrušeně povzbuzují zejména ženské hlasy voláním „Dej mu, dej mu! Hajzlovi jednomu!“ Když dochází k poškozování vozidla, je slyšet pochvalné hodnocení „To bylo dobrý!“.

Policejní mluvčí Violeta Siřišťová po demonstraci uvedla, že policisté jednu osobu zajistili, protože poškodila projíždějící auto. Právní kvalifikace nebyla stanovena.

„Na osobní svobodě jsme omezili muže ročník narození 1975. Případem se stále zabývají kriminalisté, kteří zjišťují veškeré okolnosti. Právní kvalifikace zatím stále není stanovena,“ řekla ve čtvrtek Siřišťová s tím, že další informace budou zřejmě příští týden.

Desítky tisíc lidí se sešly v sobotu na protivládní demonstraci, která byla oficiálně namířená proti chudobě a bídě. Po skončení programu se desítky osob včetně děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka chtěly dostat do budovy Národního muzea, aby strhly ukrajinskou vlajku. Dvacet lidí skončilo v poutech, jsou podezřelí z přestupku neuposlechnutí výzvy.

Jeden člověk je také podezřelý z trestného činu, protože měl na batohu ruský symbol Z a nášivku wagnerovců, soukromé ruské žoldnéřské skupiny, která provádí zvěrstva na okupovaných územích Ukrajiny.

Demonstranti se pokusili vniknout do Národního muzea, 18 lidí skončilo v poutech

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám