Hlavní obsah

Chtěl dokázat, že je chlap, přišel o čtvrt milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, syn každému vždycky pomůže a vždy chtěl být vojákem, popsala matka povahu svého syna, který sedl na lep podvodníkovi. Ten mu totiž nakukal, že mu za poplatek téměř čtyři sta tisíc korun zajistí vstup do armády. Naivní oběť mu postupně donesla téměř čtvrt milionu korun, samozřejmě uniformu si tak nezajistila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podvodník si za to musí odsedět dva roky a získané peníze oběti vrátit. A protože v mezidobí nenastoupil v jiném případu do vězení, přidal mu k tomu soud ještě dalších čtrnáct měsíců žaláře za maření úředního rozhodnutí.

Obžalovaný si za svou oběť vyhlédl důvěřivého naivu. „Kaž­dému, kdo potřebuje pomoc, pomůže. Je hodně důvěřivý, nebylo to poprvé, co někomu půjčil peníze, ale zatím mu to vždycky každý vrátil,“ povzdechla si mužova matka po­dle rozsudku, který má Právo k dispozici.

Podváděl a nástup do vězení ignoroval

Podvodník u soudu tvrdil, že se ničeho špatného nedopustil, a poukazoval na to, že poškozený vždy peníze vybíral sám. Předání peněz pak podle něj nemůže být prokázáno jen svědectvím poškozeného. Také zapochyboval o jeho duševním stavu a zpochybnil, zda je skutečně schopen vnímat realitu, což by prý měl zjistit znalec psychiatr. Pak odmítl i tu část obžaloby, podle níž si od své oběti vypůjčil mobilní telefon, ovšem místo vrácení ho daroval své přítelkyni.

Naletěla reklamě se známou tváří, přišla o 700 tisíc

Krimi

Odvolací senát nenašel důvod ke znaleckému zkoumání. „Výpověď poškozeného, který logicky a konzistentně popsal, za jakých okolností vybíral finanční hotovost, komu tuto předával a z jakého důvodu, nestojí osamoceně, ale je podporována ve věci dalšími důkazy, například výpovědí matky poškozeného,“ popsal soud v čele s Vlastimírem Čechem.

„Žena uvedla, že syn vždy chtěl být voják, a následně zjistila, že si vzal úvěr,“ dodali soudci.

Soudci zdůraznili také to, že syn se matce svěřil, jak je rád, že potkal obžalovaného, který mu slíbil, že z něj udělá chlapa, že půjde na vojnu a že rodině dokáže, jaký je chlap.

Senát odmítl i tvrzení podvodníka o tom, že telefon mu poškozený zapůjčil a prodal. „Tato výpověď je zcela nelogická a nevěrohodná. Nebyl důvod, aby poškozený prodával svůj nově pořízený mobilní telefon, obžalovaný ani následně poškozenému žádné finanční prostředky za mobil nezaplatil, ale předal telefon své partnerce,“ stojí v rozsudku.

Pochybnosti soud neměl ani v případě nenastoupení do vězení, kdy obžalovaný sice osobně převzal výzvu k nástupu, ovšem ignoroval ji, a nakonec za mříže putoval až po jedenácti dnech poté, co jej zadržela policejní hlídka.

Těch pár dnů podvodníkovi soud připočetl k předchozímu odsouzení za maření úředního rozhodnutí a krádež a vyčíslil je na dalších čtrnáct měsíců vězení.

Další pohádka o námořníkovi v nesnázích, tentokrát žena přišla o sedm milionů

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám