Hlavní obsah

Chovatele na Vsetínsku usmrtil lev, potvrdila policie. Lvice březí nebyla

Právo, Aleš Fuksa
Vsetín
Aktualizováno

Předběžné výsledky pitvy a vyšetřování útoku lva na chovatele ve Zděchově na Vsetínsku ukázaly, že na smrti muže nemá podíl žádná další osoba. Policie navíc uvedla, že lvice nebyla březí. Informovala o tom v úterý policie. Má k dispozici i záběry kamer, které byly uvnitř v kotci.

Na Vsetínsku zabil lev chovateleVideo: Právo/zlin.cz

 
Článek

Ze záznamů i z výsledků pitvy vyplývá, že k útoku i úmrtí muže došlo navečer dne 4. března. „Můžeme s jistotou také vyloučit, že by muže v objektu někdo uzamkl,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Javorková.

Policisté ze záznamů rovněž zjistili, že v době vstupu chovatele do kotců nebyli lev a lvice od sebe odděleni a měli volný pohyb po ubikaci. „Posuvná zábrana z kari sítě, která kóje odděluje, byla otevřená a chovatel se mezi šelmami volně pohyboval,“ podotkla mluvčí.

Tělo chovatele objevil ráno jeho otec na kamerách, které byly v kotcích. V tu dobu ještě nebylo jasné, zda je muž mrtvý.

Právě otec chovatele tvrdil, že jeho syn nebyl v ubikaci šelem dobrovolně a stal se obětí zločinu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Na Vsetínsku napadl lev chovatele

Lva i lvici, kterou muž také choval, zastřelili policisté, aby bylo možné se k chovateli dostat.

Na místě mimořádné události byl v pondělní ráno 5. března mimo policistů přítomen i státní zástupce, lékaři záchranné služby a odborníci ze Zoo Zlín, kteří přijeli i s narkotizační puškou. „Prvotní záměr byl šelmy uspat. Po vyhodnocení situace a zvážení všech možných variant, jak bezpečně tento zákrok zvládnout, aby nedošlo k ohrožení dalších osob, rozhodl velitel zásahu v souladu s názory odborníků nebezpečná zvířata usmrtit,“ sdělila mluvčí.

Situace byla nebezpečná

Do objektu podle policistů nebylo možné bezpečně vstoupit a aplikovat uspávací střelu. „Policisté ze zásahové jednotky pak zbraně použili v souladu se zákonem. Na kamerových záznamech je vidět, že v době útoku lva na chovatele i v době střelby měla lvice možnost pohybu po celém objektu, nebyla bezpečně oddělena od kotce, kde se nacházel lev i třiatřicetiletý muž,“ dodala Javorková k mezi lidmi šířené možnosti záchrany mladé lvice.

Foto: archiv Michala P.

Michal P. se svými dvěma lvy, desetiletým Fufíkem a dvouletou Liuwou.

Zpráva Státního veterinárního ústavu Olomouc, který prováděl pitvy lvů, potvrdila, že lvice nebyla březí. „Po lidské stránce je nám líto, že jsme museli k takovéto variantě řešení vzniklé situace přistoupit, ale v daném prostoru a čase jsme zvolili variantu nejbezpečnější,“ konstatovala policejní mluvčí.

Vsetínští kriminalisté případ nadále prověřují, čekají ještě na výsledky některých dalších znaleckých posudků, které pouze doplní již zjištěné skutečnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám