Hlavní obsah

Chovanci dostali podmínky za delikty během útěku, při kterém se měli pokusit zabít vychovatele

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Trojice mladíků z výchovného ústavu v Hostouni dostala tento týden u domažlického soudu podmíněné tresty za delikty, kterých se dopustili během zářijového útěku z odloučeného zařízení Medvědí kámen. Uložený trest je ale jen slabý odvar toho, co chovancům ještě v budoucnu hrozí. Jsou totiž obviněni z pokusu o vraždu, která měla útěku předcházet.

BEZ KOMENTÁŘE: Chovanci ústavu u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Podle policie se chtěli zbavit vychovatele konajícího službu, sebrat mu peníze a ujet jeho autem. To se jim ale díky pedagogově duchapřítomnosti nezdařilo.

Ze středečního rozsudku vyplynulo, že se mladíci ve věku 16 a 17 let ještě v areálu ústavu snažili vniknout do zaparkovaného osobního vozidla, přičemž po rozbití bočního okna se spustil alarm.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jeden ze zadržených mladíků přichází na jednání o vazbě.

„Poté všichni utekli do obce Rybník, kde odcizili jízdní kola, a následně se vloupali do rekreační objektu, kde je zadrželi policisté,“ konstatoval soudce Jan Švígler.

Mladíci zůstávají ve vazbě. Plán jejich útěku měl být původně takový, že vychovatele vylákají do dílny a tam mu šroubovákem probodnou krk. Tělo pak chtěli naložit do kufru jeho auta a po cestě jej hodit do rybníka.

Prý šlo o legraci

„Začátek záměru jim vyšel, naštěstí ale vychovatel svým jednáním jejich úsilí zmařil a k chystanému útoku na jeho osobu nedošlo,“ konstatovala už dříve policejní mluvčí Martina Korandová.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obviněný mladík čeká na rozhodnutí o vazbě.

Obvinění hoši od začátku tvrdili, že šlo o legraci. U výslechu měli uvést, že to nemysleli vážně. Jeden z nich ale později přiznal, že útěk spojený s vraždou vychovatele skutečně plánovali, a dokonce do toho chtěli zapojit i ostatní chovance.

Jde o mladíky, kteří byli zařazeni do terapeutického programu pro drogově závislé. Tito delikventi jsou umístěni v objektu uprostřed lesů. Po dobu šesti měsíců zde absolvují výchovně-léčebný program, jehož cílem je kromě podpory abstinence také rozvoj základních pracovních návyků. Starají se tam třeba o hospodářská zvířata nebo pěstují ovoce a zeleninu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám