Hlavní obsah

Chlapec zraněný při tragickém zorbingu má stále fyzické a psychické potíže

Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V domácím léčení zůstává stále patnáctiletý žák, který se 4. června na školním výletě na kopci nedaleko Třince vážně zranil na adrenalinové atrakci zvané zorbing. Chlapec nastoupil do průhledné plastové koule se svým třídním učitelem, při jízdě z kopce ale koule ztratila směr a narazila do stromu. Učitel na místě před očima svého žáka zahynul.

Foto: Profimedia.cz

Zorbing je zajímavá zábava, ale pouze při odpovídajícím zajištění.

Článek

Patnáctiletý školák byl hospitalizován v nemocnici s podezřením na otřes mozku a s poraněným hrudníkem a rukama. Jeho stav se naštěstí zlepšil. „Syn už není hospitalizován, je mimo nebezpečí. Je doma v ambulantním léčení ostravské fakultní nemocnice,“ řekl Právu otec školáka. Dodal, že kromě fyzického zranění na tom jeho syn stále není dobře ani po psychické stránce.

Ironií osudu je to, že otec zraněného školáka třídě na školní výlet přispěl jako sponzor, aby se syn a jeho spolužáci mohli podobných atrakcí účastnit. „Ano, je to pravda, na výletě jsme se podíleli sponzorsky, nebudu ale říkat, o jakou částku šlo,“ řekl otec.

Při atrakci zvané zorbing, která má svůj původ na Novém Zélandu, se lidé kutálejí v plastové nafukovací kouli o průměru 3,5 metru ze svahu. Na konci trati se má koule zastavit o protisvah nebo o síť.

Zatím nebyl nikdo obviněn

V třinecké místní části Košařisko ale koule přes nataženou síť proskočila a válela se po svahu dál, až se zastavila po 300 metrech o strom, roztrhla se a žák s učitelem vypadli. Mobilní atrakci na kopec za městem v červnu přivezla firma Lundi Adventures. Její jednatel se odmítl k záležitosti vyjadřovat s tím, že věc je v šetření orgánů činných v trestním řízení.

Firma přitom rodinu podle otce zraněného školáka dosud nekontaktovala, aby se alespoň omluvila, natož aby nabídla nějaké odškodné za těžké zranění, které chlapec utrpěl. Jeho rodiče se i proto budou pravděpodobně s firmou soudit jak o náhradu škody, tak o bolestné. „Vůči provozovateli podnikneme právní kroky,“ řekl otec, bližší podrobnosti nechtěl komentovat.

Už krátce po tragédii se řada českých provozovatelů zorbingu nechala slyšet, že provozovatel v Třinci evidentně porušil předpisy. Policie ale zatím nikoho neobvinila z žádného trestného činu.

Mluvčí policie Ivan Žurovec řekl, že kriminalisté čekají na vyjádření státem certifikované zkušebny, která vydává pro podobné atrakce takzvaný certifikát o shodě. „Jde o dokument, který má například určit, z jak prudkého kopce se koule může pouštět, a upřesnit, za jakých podmínek se může atrakce provozovat,“ řekl mluvčí.

Vyjádření zkušebny by mělo být k dispozici pravděpodobně v srpnu. Policie případ prověřuje pro trestný čin ublížení na zdraví s následkem smrti. „Podezřelým je společník firmy a zároveň instruktor, který byl v době tragédie na místě,“ řekl mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám